Porady

Catering dietetyczny w ciąży

Catering dietetyczny w ciąży
Catering dietetyczny w ciąży

Podczas ciąży kobieta powinna jeść dla dwojga, a nie za dwoje. Jest to szczególny okres, w którym ciężarna musi dbać o to, by w jej jadłospisie znajdowały się wszystkie makro- i mikroskładniki. Oprócz 9 miesięcy noszenia dziecka pod sercem, okres ciąży może być bardzo stresujący dla przyszłej mamy. Właśnie w tym okresie warto wybrać catering dietetyczny dla kobiet w ciąży, by móc zapomnieć robieniu zakupów i bilansowaniu swojej diety, a jednocześnie poświęcić więcej czasu, aby zadbać o siebie i dziecko.

Dieta w ciąży – najważniejsze zasady

Jedz 5 pożywnych posiłków dziennie, gdyż regularne spożywanie pomaga regulować metabolizm i utrzymać poziom cukru we krwi. Każdy posiłek powinien zawierać warzywa. Jedz warzywa gotowane, gotowane na parze i surowe. Wybierz wartościowe źródła węglowodanów, takich jak: quinoa, amarantus, proso, kasza gryczana, batat. Zwiększ ilość białka w swojej diecie, używaj różnych źródeł białka w proporcjach 60% zwierzęcego i 40% roślinnego. Szukaj cennych źródeł tłuszczów, zwłaszcza bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe: wysokiej jakości mięsa, oliwy z oliwek, awokado, jaj, nasion, orzechów, oleju lnianego i ryb.

Zredukuj ilość słodyczy. Zmniejsz ilość soli w swojej diecie i unikaj słonych potraw. Wyeliminuj fast foody. Pij około 3 litry płynów bez cukru dziennie. Najlepszy wybór to woda mineralna (powinna stanowić około 60-80% spożywanego płynu), a także zielona herbata, herbaty ziołowe i świeżo wyciskane soki. Jeśli lekarz nie stwierdzi przeciwwskazań, skup się na regularnej aktywności fizycznej – spokojnych spacerach, pływaniu, jodze dla kobiet w ciąży, czy zajęciach fitnessu osobistego.

Dlaczego prawidłowe odżywianie w czasie ciąży jest tak ważne?

Odżywianie w czasie ciąży ma istotny wpływ na zdrowie dziecka, nie tylko w okresie płodowym i niemowlęcym, ale także w wieku dorosłym. Jest to tak zwany program zdrowego żywienia niemowląt, który zakłada, że ​​metabolizm człowieka rozwinął się już w okresie życia płodowego i zależy od wielu czynników środowiskowych, w tym diety ciężarnej. Sposób odżywiania się w czasie ciąży może znacznie wpłynąć na masę urodzeniową Twojego dziecka. Niemowlęta z niską masą urodzeniową (<2500 g) i dużą budową ciała (>4000 g) są bardziej narażone na przyszłe choroby, takie jak otyłość, cukrzyca typu 2 i choroby serca. Wybierz catering dietetyczny Nowy Dwór Mazowiecki i ciesz się urokami ciąży, bez stresu o odpowiednie odżywianie siebie i maleństwa.

Dieta w ciąży – co jeść?

W czasie ciąży nie powinnaś przede wszystkim stosować suplementów diety, ale powinnaś utrzymywać odpowiednią równowagę w swojej diecie, unikać niezdrowej żywności i wybierać wartościowe pokarmy. Oczywiście, jeśli lekarz zaleci suplementy, zażywaj je dokładnie zgodnie z zaleceniami. Dieta w ciąży powinna być bogata w witaminy i składniki mineralne znajdujące się w zdrowej żywności, a nie w sztucznych preparatach. Catering dietetyczny Góra Kalwarii obejmuje wszystkie te założenia i jest idealnym rozwiązaniem dla przyszłych mam.

Jakich pokarmów należy unikać w czasie ciąży?

Jakich pokarmów należy unikać w czasie ciąży? W szczególności surowe produkty pochodzenia zwierzęcego są zabronione ze względu na ryzyko skażenia bakteryjnego. Unikaj surowego mięsa, surowych ryb, skorupiaków, surowych jajek, surowego mleka i serów zrobionych z tego mleka, niepasteryzowanych serów. Produkty te mogą zawierać niebezpieczne bakterie (Salmonella, Campylobacter jejuni, Listeria) lub pasożyty (Toxoplasma gondii). Niemyte owoce i warzywa oraz pakowane sałatki również stanowią zagrożenie skażeniem bakteryjnym.


Unikaj ryb drapieżnych i z zanieczyszczonych wód, takich jak tuńczyk, rekin, żaglica, makrela, węgorz amerykański, szczupak, panga i tilapia. Wybierz krótko żyjące ryby z Pacyfiku, Atlantyku i Morza Północnego. Sardynki, sumy, pstrągi, flądry, morszczuki, halibuty,, śledzie (ale nie bałtyckie) oraz skorupiaki: krewetki, przegrzebki, ostrygi, homary, kraby są bezpieczne w czasie ciąży. Oczywiście ryby i skorupiaki należy gotować przed jedzeniem, gdyż surowy może powodować infekcję bakteryjną, co jest bardzo niebezpieczne w czasie ciąży. Catering dietetyczny Siedlce bierze pod uwagę wszelkie zalecenia dietetyków klinicznych w zakresie diety dla kobiet w ciąży.

Powiązane posty
Porady

Czym wyróżnia się kuchnia molekularna?

W wielkim skrócie kuchnia molekularna to zintegrowanie gastronomii z nauką. Polega na tworzeniu…
Czytaj więcej
Porady

Z czym jeść pieczywo chrupkie na kolacje?

Kolacja to nasz ostatni posiłek w ciągu dnia. Powinna być lekkostrawna, niezbyt wielka, a przy…
Czytaj więcej
MięsoPorady

Czym się kierować, wybierając wędliny?

Wędliny to tak popularny produkt, że są one dostępne praktycznie w każdym sklepie – na wagę…
Czytaj więcej
Newsletter
Zapisz się na nasz newsletter!
Otrzymuj informacje o nowościach!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.