zdrowe przekąski

Liofilizowane truskawki – jak wykorzystać je w kuchni?

Liofilizowane truskawki - jak wykorzystać je w kuchni
Liofilizowane truskawki - jak wykorzystać je w kuchni


Zdecydowana większość z nas wprost uwielbia truskawki, niemniej jednak w Polsce są one dostępne jedynie przez około miesiąc – od połowy czerwca do połowy lipca. W pozostałych miesiącach na szczęście nie musimy zadowalać się smakiem truskawek mrożonych czy ze szklarni, bowiem w sklepach dostępne są również liofilizowane truskawki. Jak wykorzystać je w kuchni?

Nie tylko z mrożonki

Smak mrożonych truskawek pozostawia wiele do życzenia  – zazwyczaj zamiast latem i słońcem smakują one…wodą. Dlatego też tak niechętnie wybieramy właśnie mrożonki. W sklepach przez niemal cały rok dostępne są truskawki szklarniowe, jednak po pierwsze – nie smakują one tak, jak truskawki z pola, po drugie zaś zawierają w sobie sporo szkodliwych dla nas substancji chemicznych. Alternatywnym rozwiązaniem pozostają liofilizowane truskawki, które możemy kupić o każdej porze roku. Smakują one doskonale, nie tracą przy tym swoich wartości odżywczych. Z powodzeniem można podawać je nawet najmłodszym. 

Jak wykorzystać liofilizowane truskawki w kuchni?

Liofilizowane truskawki jeszcze do niedawna były nowością na rynku. Na zakup truskawek liofilizowanych decydowali się jedynie świadomi konsumenci, którzy przywiązywali dużą wagę do tego, co znajduje się na ich talerzach. Dziś jednak świadomość zdrowego odżywiania znacznie wzrosła, dlatego też liofilizowane truskawki czy innego rodzaju owoce nie budzą żadnych kontrowersji. Wiele osób zastanawia się jednak nad przeznaczeniem truskawek liofilizowanych. W rzeczywistości możemy spożywać je solo, tak jak chipsy. Z drugiej strony będą one stanowiły bardzo ciekawy dodatek do deserów lodowych czy galaretek. Truskawki liofilizowane, ze względu na swój niebanalny wygląd, mogą posłużyć do dekorowania ciast i tortów. Wiele osób decyduje się przygotować z ich pomocą ciasteczka lub torty walentynkowe, zamiast serwować partnerowi niekoniecznie smaczne truskawki szklarniowe do szampana.

Przekąska dla dzieci i dorosłych

Truskawki liofilizowane stanowią doskonałą przekąskę zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Będą one bardzo dobrym wyborem zwłaszcza na zimową porę, w której brakuje nam świeżych warzyw i owoców, które moglibyśmy spożywać jako dodatek do posiłków bądź pomiędzy nimi. Truskawki liofilizowane zakupić można w sklepach ze zdrową żywnością – oferują je punkty stacjonarne, ale również internetowe. Pamiętajmy, że tego rodzaju truskawki mają bardzo długi termin przydatności do spożycia, zatem za jednym razem możemy zakupić większą ich ilość, a następnie co jakiś czas po nie sięgać. 

Powiązane posty
zdrowe przekąski

Kanapki, grzanki i tosty – sprawdź, jak w kilka minut przygotować różne przekąski z chleba

Kanapki, zapiekanki, grzanki i tosty – każda z tych chlebowych przekąsek ma swoich entuzjastów.
Czytaj więcej
zdrowe przekąski

Przekąski do alkoholu - co wybrać, aby było smacznie i zdrowo?

Imprezy przy alkoholu to coś, co ogromnie łączy ludzi. Eleganckie gustowne przyjęcia, na…
Czytaj więcej
Księga przepisówzdrowe przekąski

Sok z czarnego bzu

Czarny bez ma w sobie bardzo dużo witamin i soli mineralnych, dzięki czemu nie tylko wzmocni nasz…
Czytaj więcej
Newsletter
Zapisz się na nasz newsletter!
Otrzymuj informacje o nowościach!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.