A Encyklopedia

Arbuz – właściwości, uprawa, przepis na arbuzadę.

arbuz

Gorąco ci w upały? Polecamy arbuza! Arbuz nawadnia i orzeźwia nasz organizm. Z punktu botanicznego jest on połączeniem dyni i ogórka. Posiada wiele witamin i poprawia funkcjonowanie naszego organizmu tak jak np.: zwiększona odporność, polepszony wzrok czy wspomaganie odchudzania.

Arbuz – właściwości, kalorie, witaminy.

  1. Jak już wcześniej wspominano arbuz posiada wiele witamin i minerałów takich jak: witamina C, witamina B1, witamina B6, magnez.
  2. Te witaminy wspomagają odporność oraz pozwoli zapobiec zachorowaniu z powodu infekcji. Arbuz zawiera potas, który jest niezwykle ważny dla serca i dobrej kondycji.
  3. Zawarta cytrulina i arginina obniżają nadciśnienie u osób z nadwagą w średnim wieku.
  4. Arbuz w większości zawiera wodę i posiada 30 kalorii w 100 gramach co pozwala zrzucić zbędne kilogramy.
  5. Sok arbuzowy przed ćwiczeniami jest w stanie zapobiec zakwasom na następny dzień.
  6. Zapobiega chorobą takich jak ślepota nocna czy zwyrodnienie plamki żółtej poprzez zawarty w arbuzie beta-karoten, który w organizmie zmienia się w witaminę A.
  7. Flawonoidy: likopen, luteina, beta-karoten, zeaksantyna zmniejszają szanse na wystąpienie raka. Arbuz dobrze wpływa na nerki dzięki dużej zawartości wody i minerałów.
  8. Zawarta witamina B6 dobrze wpływa na prawidłowe działanie mózgu.

Uprawa arbuza.

Aby hodować arbuzy musi być odpowiedni dla nich klimat. Kluczowa jest dla niego temperatura od 21’C do 29’C. Włochy, Węgry i Hiszpania to idealne kraje do jego hodowli. Należy pamiętać aby zadbać o odpowiednio wysoką temperaturę gleby. Ph gleby powinno wynosić 5,5-6,0. Ważne jest aby dobrze nawozić i regularnie podlewać roślinę aby wydała duże owoce. Arbuzy hoduje się wyłącznie z rozsadzy. Pod koniec maja lub na początku czerwca gdy gleba dobrze się nagrzeje odbywa się sadzenie w odstępach 80×100 cm. Arbuz głęboko się ukorzenia i nie przeszkadzają mu krótkotrwałe susze. Podczas wzrostu należy zapewnić dużą ilość wody i odpowiednio wilgotne podłoże. Zbiory odbywają się od połowy sierpnia do połowy września.

Przepis na arbuzadę.

Arbuz świetnie nadaje się jako deser na gorące letnie dni. Moją propozycją jest arbuzada czyli orzeźwiający napój wykonany z arbuza, imbiru i soku limonki.

Składniki:

  • ¼ szklanki wody;
  • ¼ szklanki cukru;
  • Sok z jednej limonki;
  • 1 kilogram arbuza;
  • 2 centymetrowy kawałek imbiru;

Przygotowanie:

Podgrzewamy i rozpuszczamy cukier z wodą w rondelku. Po zagotowaniu syrop podgrzewamy jeszcze przez około 3 minuty. Po upływie tego czasu odkładamy na bok i czekamy aż ostygnie. Obieramy ze skóry i oczyszczamy z pestek arbuza. Następnie wkładamy arbuza do blendera i miksujemy. W dalszej kolejności obieramy i trzemy imbir zbierając sok. Imbir z sokiem oraz syrop dodajemy do arbuza i dokładnie mieszamy. Potem przelewamy przez sitko do czystego dzbanka lub innego naczynia. Następnie całość wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Przed spożyciem można dodać kostki lodu dla lepszej ochłody. Taki napój to świetna propozycja na upały dla dzieci. A dla dorosłych można dodać do tego alkohol i uzyskamy smaczny drink.