bCo jesz?EncyklopediaŻywienie

Borówki – przepis na zdrowie

Borówka czerwona znana także jako borówka brusznica, czerwona jagoda, gogodze, to roślina, która od dziesiątek lat podbija serca ludzi dzięki swoim właściwościom leczniczym. W Polsce naturalnie występuje w górach. W innych zakątkach można ją także znaleźć w rzadkich lasach północnej strefy klimatu umiarkowanego.

Borówka czerwona – jak rozpoznać?

Przede wszystkich krzaczki borówki osiągają wysokość około 30 cm. Na ich pędach latem pojawiają się czerwone, kuliste, drobne owoce. Na surowo smakują nawet ciekawie, jednakże są odrobinę kwaśne, przez co niechętnie je spożywamy w takiej postaci. Za to, owoce idealnie sprawdzają się w przetwórstwie.

Borówka czerwona to również wieloletnia roślina, która już po upływie około 2 lub 3 lat od posadzenia zaczyna kwitnąć i owocować. Borówki owocują dwa razy w ciągu roku – pierwszy raz w sierpniu, drugi raz natomiast w połowie października.

Uprawa i pielęgnacja borówki

Sadzonki borówki należy sadzić na głębokości kilkunastu cm. Gleba natomiast powinna mieć odczyn kwaśny, a zatem pH 3,4-4,5, zawierać wiele składników odżywczych oraz być umiarkowanie wilgotna. Na szczęście brusznica jest rośliną odporną na niskie temperatury, co oznacza, że bez problemu znosi nasz klimat.

Właściwości zdrowotne borówki

  • borówka jest stosowana w leczeniu schorzeń układu moczowego np. w przypadku osób cierpiących na częste zapalenie pęcherza czy kamicę moczową;
  • w liściach borówki znajdują się garbniki, które poprawiają funkcjonowanie żołądka, a tym samym pomagają w przypadku biegunek;
  • ze względu na to, że borówka reguluje pracę przewodu pokarmowego, jest często też zalecana przez dietetyków. Zapobiega otyłości, korzystnie wpływa na trawienie tłuszczów oraz dodaje energii do życia;
  • dzięki zawartości dużej ilości antocyjanów oraz witaminy A, borówka poprawia ostrość widzenia o zmierzchu oraz zwalcza wolne rodniki. Z tego też względu, borówka jest szczególnie poleca m.in. pilotom, kierowcom czy wszystkim pracującym przed komputerem.
  • z licznych badań naukowców wynika także, że osoby, które przynajmniej raz w tygodniu spożywały borówki, znacznie rzadziej miały problemy z nadciśnieniem.

Borówka czerwona – kaloryczność

100 g borówki dostarcza około 57 kalorii. Ze względu na swoją niewielką zawartość kalorii oraz właściwości zdrowotne, jest szczególnie polecana osobom odchudzającym się oraz dbającym o linię.

Artykuł powstał we współpracy ze Szkółką Drzew Złota Jagoda http://borowka.pl, która zajmujące się produkcją roślin jagodowych.

Powiązane posty
Co jesz?

4 nieoczywiste przyczyny wysokiego cholesterolu

Podwyższony poziom cholesterolu może mieć wiele przyczyn. W dużej mierze wynika z…
Czytaj więcej
Co jesz?

Naturalne probiotyki w diecie

Probiotyki to dobre bakterie, które zasiedlają między innymi układ pokarmowy, wspomagając…
Czytaj więcej
Co jesz?

Niemal magiczne właściwości magnezu

Suplementy diety bywają niedocenione, gdyż społeczeństwo podświadomie zakłada, iż stosowanie…
Czytaj więcej
Newsletter
Zapisz się na nasz newsletter!
Otrzymuj informacje o nowościach!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.