Zdrowa żywność | Zdrowa dieta | zdrowojemy.pl

Borówki – przepis na zdrowie

Borówka czerwona znana także jako borówka brusznica, czerwona jagoda, gogodze, to roślina, która od dziesiątek lat podbija serca ludzi dzięki swoim właściwościom leczniczym. W Polsce naturalnie występuje w górach. W innych zakątkach można ją także znaleźć w rzadkich lasach północnej strefy klimatu umiarkowanego.

Borówka czerwona – jak rozpoznać?

Przede wszystkich krzaczki borówki osiągają wysokość około 30 cm. Na ich pędach latem pojawiają się czerwone, kuliste, drobne owoce. Na surowo smakują nawet ciekawie, jednakże są odrobinę kwaśne, przez co niechętnie je spożywamy w takiej postaci. Za to, owoce idealnie sprawdzają się w przetwórstwie.

Borówka czerwona to również wieloletnia roślina, która już po upływie około 2 lub 3 lat od posadzenia zaczyna kwitnąć i owocować. Borówki owocują dwa razy w ciągu roku – pierwszy raz w sierpniu, drugi raz natomiast w połowie października.

Uprawa i pielęgnacja borówki

Sadzonki borówki należy sadzić na głębokości kilkunastu cm. Gleba natomiast powinna mieć odczyn kwaśny, a zatem pH 3,4-4,5, zawierać wiele składników odżywczych oraz być umiarkowanie wilgotna. Na szczęście brusznica jest rośliną odporną na niskie temperatury, co oznacza, że bez problemu znosi nasz klimat.

Właściwości zdrowotne borówki

Borówka czerwona – kaloryczność

100 g borówki dostarcza około 57 kalorii. Ze względu na swoją niewielką zawartość kalorii oraz właściwości zdrowotne, jest szczególnie polecana osobom odchudzającym się oraz dbającym o linię.

Artykuł powstał we współpracy ze Szkółką Drzew Złota Jagoda http://borowka.pl, która zajmujące się produkcją roślin jagodowych.

Exit mobile version