Banan jest jednym z najpopularniejszych owoców na świecie. Ma bardzo dużo wartości odżywczych, witamin i składników mineralnych. W tym artykule znajdziecie odpowiedzi na różne pytania miedzy innymi: Jakie właściwości ma banan? Jakie są wartości odżywcze banana? Ile kalorii ma banan oraz jakie zawiera witaminy?
Banan – właściwości.
- Jeśli daliście się porwać wieczornemu szaleństwu, a na drugi dzień boli was głowa konieczne jest zjedzenie kilku bananów, które dzięki wysokiej zawartości potasu szybko postawią was na nogi.
- Banany także pomagają kobietom w zwalczaniu bólu menstruacyjnego.
- Banany zawierają witaminę B6, która poprawi wam nastrój w ciężkie dni, a oprócz tego złagodzi nikotynowy głód.
- Owoce mają w sobie bardzo dużą ilość potasu, dlatego banan jest polecany dla osób z chorobami nerek, krążenia lub serca.
- Zawiera bardzo dużo skrobi, więc jest bardzo sycącą przekąską, chociażby na drugie śniadanie.
- Z racji, że banany mają bardzo bogate wartości spożywcze, zalecane są dla osób z wrzodami i biegunką.
Ciekawostka: Najlepiej spożywać zielone i niedojrzałe banany, ponieważ zawierają jeszcze więcej skrobi. Natomiast dojrzały banan ma większe stężenie glukozy i nie jest zalecany dla osób z cukrzycą.
Kolejną rzeczą, którą powinniśmy wiedzieć, jest fakt, że banany warto spożywać w pierwszej połowie dnia, maksymalnie do godziny 13/14, ponieważ zawierają bardzo dużo cukru, więc ta wartość energetyczna powinna być zużytkowana przez nasz organizm, ewentualnie jeśli ktoś biega wieczorami lub ćwiczy, może śmiało jeść banany o każdej porze. Banany są również polecane po treningu siłowym.
Polecam przeczytać artykuł o diecie bananowej.
Koktajl z kiwi i banana.
Banan świetnie komponuje się z takimi owocami jak:
- kiwi, banan, ananas
- kiwi, banan, gruszka
- kiwi, banan, truskawka
- kiwi, banan, pomarańcza
Składniki:
- 1 banan;
- 1 kiwi;
Sposób wykonania:
- Owoce dokładnie myjemy, a następnie obieramy ze skórki.
- Kolejnym krokiem jest wrzucenie obranych owoców do blendera i dolanie odrobiny wody lub ulubionego soku.
- Następnie wszystko miksujemy i przelewamy do szklanki.
Taką bombę witaminową, która zapobiega wielu chorobom, powinniśmy pić 2-3 razy dziennie.
Banan – wartości odżywcze.
- Wartość energetyczna (kalorie) – 89 kcal;
- Białko ogółem – 1.09 g
- Tłuszcz – 0.33 g;
- Węglowodany – 22.84 g w tym cukry 12 g;
- Błonnik – 2.6 g;
- Cynk – 0.15 mg;
- Wapń – 5 mg;
- Magnez – 27 mg;
- Fosfor – 22 mg ;
- Żelazo – 0.26 mg ;
- Potas – 358 mg;
- Sód – 1 mg ;
- Cynk – 0.15 mg;
Banan – witaminy.
- Kwas foliowy – 20 µg;
- Tiamina – 0.031 mg;
- Ryboflawina – 0.073 mg;
- Niacyna – 0.665 mg;
- Witamina B6 – 0.367 mg;
- Witamina A – 64 IU;
- Witamina E – 0.10 mg;
- Witamina C – 8.7 mg;
- Witamina K – 0.5 µg;
Odmiany bananów.
- Cavendish – najpopularniejsza odmiana;
- Czerwone (Red Dacca) – o różowo-mięsistym miąższu i o intensywnym smaku, są mniejsze i słodsze od Cavendisha;
- Skrobiowe (Plantany) – te banany spożywa się po obróbce termicznej (gotowanie, suszenie);
- Mini (Baby) – owoce są bardzo małych rozmiarów, a także są bardziej delikatne i podatne na uszkodzenia;
- Jabłkowe (Manzano, Latundan) – są małe, mają cienką skórkę, lekko kwaskowate, smakiem przypominają jabłka.