Zdrowa żywność | Zdrowa dieta | zdrowojemy.pl

Ciecierzyca – właściwości lecznicze, humus, przepisy, wartości odżywcze.

ciecierzyca

Ciecierzyca to roślina strączkowa. Wykorzystywana jest do przyrządzania między innymi humusu oraz falafeli. Posiada dużo właściwości odżywczych. W tym artykule dowiecie się m.in. ile ciecierzyca ma kalorii? Jak przyrządzić pastę z cieciorki? Jakie są przepisy na dania z ciecierzycy?

Ciecierzyca – właściwości lecznicze.

  1. Tak jak wspomniano wyżej, ciecierzyca w sporych ilościach zawiera dużo cennych składników, które sprzyjają odchudzaniu oraz zapobiegają zaparciom.
  2. Obniża poziom cholesterolu, który jest przyczyną miażdżycy.
  3. Potas zawarty w cieciorce obniża ciśnienia krwi.
  4. Zawiera dużą ilość błonnika, który reguluje poziom cukru we krwi oraz obniża wchłanianie węglowodanów.
  5. Błonnik zawarty w ciecierzycy powoduje uczucie sytości utrzymujące się przez długi czas, tym sposobem ciecierzyca pomaga w odchudzaniu.
  6. Ma niski indeks glikemiczny, dzięki temu cukrzycy mogą bez obaw sięgać po ciecierzycę.
  7. Ciecierzyca posiada bardzo dużo witaminy B9, która zapobiega defektom wrodzonym. Dzienne zapotrzebowanie tej witaminy można znaleźć w 100 g ciecierzycy.
  8. Posiada śladowe ilości białka, które jest niezbędnym budulcem mięśni.

Pasta z cieciorki.

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Usuń nasiona z papryki i drobno ją posiekaj.
  2. Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę.
  3. Czosnek również posiekaj na małe kawałki.
  4. Rozgrzej 2 łyżki oliwy na patelni, następnie dodaj cebulę i ją posól.
  5. Smaż często mieszając przez około 3-4 min, aż cebula zacznie być brązowa po brzegach.
  6. Na patelnie wrzuć paprykę oraz czosnek, cały czas mieszając przez około 1 min.
  7. Po wyznaczonym czasie zdejmij danie z ognia.
  8. Umytą i odsączoną ciecierzycę przełóż do miski, wlej 6 łyżek oleju i zblenduj na masę.
  9. Dodaj uprzednio podsmażoną paprykę z czosnkiem i cebulą.
  10. Wszystko wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj kolejny raz. Smacznego! 🙂

Ciecierzyca – przepisy na dania.

Ciecierzyca – wartości odżywcze.

Wartości odżywcze ciecierzycy są podane na 100 gram (g).

Minerały:

Witaminy:

Źródło: USDA Food Composition Databases

Exit mobile version