Co jesz?Żywienie

Olej z czarnuszki – właściwości, zastosowanie, dawkowanie, cena

olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki znalazł zastosowanie między innymi jako środek na liczne alergie lub wrzody. Jest też traktowany jako skuteczne lekarstwo na łupież czy trądzik. Olej z czarnuszki nie tylko jest wykorzystywany jako lek, ale swoje zastosowania ma także w kuchni, dodaje potrawom korzenny smak. Dokładnie czytając wpis dowiecie się: Jakie właściwości ma olej z czarnuszki? Jakie ma zastosowanie i jakie jest dawkowanie oleju z czarnuszki? Ile kosztuje olej z czarnuszki?

Czym jest olej z czarnuszki, co zawiera i skąd się wywodzi?

Olej z czarnuszki (często nazywany również olejem z czarnej kolendry) jest wytwarzany z rośliny Nigella Sativa, pochodzącej z Azji. Ostatnie badania prowadzone nad olejem z czarnuszki pokazują, że może on być pomocny w zwalczaniu m.in. MRSA (gronkowca złocistego) lub bakterii h.pylori (Helicobacter pylori), a także może działać skutecznie u pacjentów z rakiem.

Roślina pochodzi z rodziny jaskrowatych oraz rodzi czarne nasiona w kształcie półksiężyca. Czarnuszka stosowana była już za czasów króla Tut w starożytnym Egipcie. Kleopatra podobno używała oleju z czarnuszki do włosów i skóry, a Hipokrates na wszelkie problemy trawienne.



Obecnie istnieje ponad 600 badań pokazujących wpływ oleju z czarnuszki. Są to również obiecujące badania, w których olej z czarnuszki wykorzystuje się w leczeniu chorób autoimmunologicznych. W czarnuszce są najbardziej aktywne związki aktywne, krystaliczny nigellon i tymochinon. Olej z czarnuszki zawiera również: kwas mirystynowy, kwas palmitynowy, kwas stearynowy, kwas palmitynowy, kwas oleinowy, kwas linolowy, kwas arachidonowy, białka i witaminy B1, B2, B3, wapń, kwas foliowy, żelazo, miedź, cynk i fosfor.

Olej z czarnuszki – właściwości.

  1. Posiada właściwości lecznicze, przez co ma wiele zastosowań.
  2. Ma działanie antynowotworowe.
  3. Olej z czarnuszki zawiera:
    • przeciwutleniacze;
    • beta-karoten;
    • biotynę;
    • witaminę E;
    • liczne mikroelementy;
    • sterole;
    • Jednak najważniejszym związkiem jest tymochinon.
  4. Dzięki ogromnym właściwościom olej działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie (porównywalnie jak aspiryna).
  5. Jest w stanie ochronić miąższ wątroby i nerek.

Olej z czarnuszki – zastosowanie.

Zastosowanie w medycynie naturalnej:

  • Działa antynowotworowo – zarówno olej z czarnuszki, jak i nasiona czarnuszki mają działanie przeciwnowotworowe. Badania naukowe dowiodły, że olej ma wpływ na komórki rakowe, hamuje ich rozwój, a nawet prowadzi do śmierci komórek.
  • Łagodzi objawy alergii – jeśli masz objawy astmy oskrzelowej, katar alergiczny itp. konieczne jest zażywanie oleju z czarnuszki.
  • Lek na wrzody lub inne dolegliwości żołądka – olej zwalcza bakterię, która jest odpowiedzialna za owrzodzenie żołądka. Olej z czarnuszki jest znany również jako lek na inne dolegliwości żołądkowe m.in stosuje się go w:
    • grypie żołądkowej;
    • nieżycie żołądka;
    • wrzodach dwunastnicy;
    • refluksie.
  • Obniża poziom cukru oraz cholesterolu we krwi – z badań wynika, że olej obniża poziom glukozy oraz złego cholesterolu, który prowadzi do miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, a nawet do zawału serca.

Zastosowanie w kosmetyce:

  • Przyspiesza gojenie się ran.
  • Wykorzystywany w terapiach aromatycznych, ponieważ wycisza, likwiduje zaburzenia snu oraz łagodzi stres.
  • Olej stosowany zewnętrznie jest w stanie ochronić skórę przed poparzeniem słonecznym oraz złagodzić podrażnienia.
  • Zapobiega błyszczeniu się skóry.
  • Pomaga w leczeniu chorób skóry np. trądziku lub łupieżu.
  • Dzięki zawartości antyoksydantów opóźnia starzeniu się skóry.

Olej z czarnuszki – dawkowanie.

Zalecane spożycie oleju z czarnuszki to:

  • U dzieci dzieci – 1/4 łyżeczki 2 razy dziennie;
  • W przypadku dorosłych- 1 łyżeczka 2 razy dziennie przed posiłkiem.



Olej z czarnuszki – zastosowanie w kuchni

Olej z czarnuszki nadaje potrawom korzenny smak, należy wiedzieć, że może być stosowany TYLKO I WYŁĄCZNIE na zimno. Przez wysoką temperaturę traci swoje właściwości.

Można go wykorzystać jako dodatek do:

  • Sosów;
  • Sałatek;
  • Twarogów;
  • Kasz;
  • Zup itd;

Olej z czarnuszki – cena.

Cena oleju z czarnuszki tłoczonego na zimno (250 ml) waha się od 25 do 30 złotych, zaś cena oleju o pojemności 500 ml wynosi około 50-60 złotych.

Olej z czarnuszki: na co zwrócić uwagę, kupując olej?

Olej z czarnuszki jest najbardziej przyswajalną i skoncentrowaną formą. Powinien pochodzić ze sprawdzonego źródła oraz wyróżniać się tymi cechami:

  • być organiczny;
  • czysty;
  • nie powinien zawierać dodatków ani olejów rozcieńczających;
  • olej powinien być zabezpieczony przed jełczeniem – odpowiada za to wysokiej jakości szkło chroniące przed światłem i powietrzem.

Olej z czarnuszki jest po prostu produktem spożywczym zawierającym skoncentrowane związki, które mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie. Podobnie jak w przypadku każdej żywności, upewnij się, że jakakolwiek marka, której używasz, jest znana na rynku, a jej produkty pozbawione szkodliwych dodatków.

Powiązane posty
Co jesz?

4 nieoczywiste przyczyny wysokiego cholesterolu

Podwyższony poziom cholesterolu może mieć wiele przyczyn. W dużej mierze wynika z…
Czytaj więcej
Co jesz?

Naturalne probiotyki w diecie

Probiotyki to dobre bakterie, które zasiedlają między innymi układ pokarmowy, wspomagając…
Czytaj więcej
Co jesz?

Niemal magiczne właściwości magnezu

Suplementy diety bywają niedocenione, gdyż społeczeństwo podświadomie zakłada, iż stosowanie…
Czytaj więcej
Newsletter
Zapisz się na nasz newsletter!
Otrzymuj informacje o nowościach!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.