Owoce

Owoce egzotyczne – nowości w sklepach i na talerzach

Owoce egzotyczne – nowości w sklepach i na talerzach
Owoce egzotyczne – nowości w sklepach i na talerzach

W czasie zakupów w marketach, na dziale owocowo-warzywnym, napotykamy na oryginalne kolorowe produkty, które niejednokrotnie zadziwiają nas swoim wyglądem, kształtem, wielkością lub kolorem. Zdarza się, że z ciekawości kupujemy jedną czy dwie rzeczy, nie do końca wiedząc jak je wykorzystać po powrocie domu. Warto zatem nieco lepiej poznać owoce egzotyczne, które cieszą się coraz większą popularnością i świadomie wkładać je do koszyka w czasie zakupów.

Jak wybierać i serwować najpopularniejsze owoce egzotyczne?

Banany, kiwi, pomarańcze i mandarynki zalicza się je do grona owoców egzotycznych, ale sięgamy po nie najczęściej. Nieco inaczej sytuacja wygląda w przypadku mniej popularnych owoców, które od pewnego czasu również są coraz częściej dostępne w większości sklepów, np. w kaufland.pl/asortyment/owoce-egzotyczne. Wśród nich są między innymi

  • awokado – należy wybierać owoce jędrne, o jasnych, choć nie białych szypułkach. Awokado doskonale smakuje jako pasta do kanapek z dodatkiem soli i czosnku, lody, baza meksykańskiego sosu guacamole oraz dodatek do warzywnych i owocowych koktajli,
  • ananas – w tym przypadku wybieramy owoce, które mają zielone liście, dość równy pióropusz i wyrazisty przyjemnie słodki zapach. Możemy go podawać jako samodzielną przekąskę, dodatek do sałatki z kurczakiem bądź z łososiem, element szaszłyków lub dań jednogarnkowych,
  • kaki – dojrzały owoc powinien być gładki, błyszczący i bez widocznych plam i przebarwień, a liście na wierzchu – zielone i jędrne. Może być podawany na surowo – w sałatkach, jogurtach, musach lub po przetworzeniu, np. na dżem, lody lub suszony,
  • figi – kupujmy jedynie owoce, które są miękkie, jędrne, skórka jest elastyczna i ciemnofioletowa. Doskonale smakują same na surowo lub z dodatkiem sera koziego i miodu, można je także podpiekać lub krótko smażyć i podawać w towarzystwie szynki parmeńskiej.

Korzystne właściwości owoców

Owoce egzotyczne, podobnie jak nasze rodzime, mają korzystny wpływ na nasz organizm. Oprócz tego, że doskonale smakują i dodają oryginalnego charakteru nawet prostym daniom czy przystawkom, to są źródłem wartościowych witamin i minerałów. Znajdziemy w nich choćby potas, fosfor, magnez, żelazo, cynk, karotenoidy, witaminy A, C oraz całą gamę witamin z grupy B, a nawet kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6.

Owoce, poza oczywistym cukrem i wodą zawierają także dość duże ilości błonnika, który reguluje procesy trawienne. Dzięki takim właściwościom, owoce nie tylko doskonale nawadniają organizm i są zdrową, słodką przekąska, ale też mają działanie pomagające utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi, poprawiające wzrok i kondycję skóry, ułatwiające wchłanianie innych składników odżywczych oraz wpływają na układ nerwowy, przez co redukują poziom stresu.

Powiązane posty
Owoce

Dlaczego warto jeść słonecznik?

Słonecznik to popularna roślina oleista powszechnie wykorzystywany do produkcji oleju, dostępna w…
Czytaj więcej
Owoce

Czy jabłko, które Ewa podarowała Adamowi było ekologiczne?

Owoce, w tym jabłka ekologiczne, to źródło cennych dla zdrowia witamin, składników…
Czytaj więcej
Owoce

Orzechy brazylijskie - najzdrowsze orzechy

Orzechy to bez wątpienia najzdrowsza przekąska. Coraz częściej konsumenci wybierają orzechy…
Czytaj więcej
Newsletter
Zapisz się na nasz newsletter!
Otrzymuj informacje o nowościach!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.