Owoce

Orzechy brazylijskie – najzdrowsze orzechy

Najzdrowsze orzechy brazylijskie
Najzdrowsze orzechy brazylijskie

Orzechy to bez wątpienia najzdrowsza przekąska. Coraz częściej konsumenci wybierają orzechy zamiast chipsów. W chrupkach wszelkiego typu trudno znaleźć zdrowe składniki odżywcze. W orzechach nie ma składników, które mogłyby uchodzić za szkodliwe. Dietetycy i lekarze zgodnie podkreślają, że orzechy brazylijskie są najzdrowsze. Dostępne są głównie w sklepach internetowych, sklepach ze zdrową żywnością oraz w niektórych hipermarketach na stoisku z bakaliami. Cena za pół kilograma to ok 25-30 zł. Ze względu na swoje właściwości zdrowotne, warte są tej ceny. Bakalie  w zdrowej diecie mogą pełnić funkcję słodkości.

Orzechy brazylijskie smaczną i pożywną przekąską

Bakalie lubią nawet dzieci, które niekoniecznie przepadają za warzywami, nasionami i owocami. Wyjątkowy smak orzechów brazylijskich sprawia, że szybko akceptują je najmłodsi, co bardzo wypływa na rozwój mózgu. Orzechy brazylijskie są chętnie kupowane przez osoby mające problemy zdrowotne, jak i nabywców ceniących zdrowy styl życia. Wystarczy zjeść codziennie kilka sztuk, aby poczuć na sobie korzyści płynące z ich spożywania, np.: ułatwioną koncentrację, utratę wagi, lepsze samopoczucie i ładniejszą cerę.

Orzechy z dżungli

Orzechy brazylijskie można by nazwać niezwykłymi orzechami. Nie są uprawiane w gospodarstwach. To nasiona jednego z największych drzew Amazonii – orzesznicy brazylijskiej.  Drzewo rośnie w tropikalnych lasach górnego dorzecza Amazonki (głównie w Boliwii, Brazylii i Peru). Może osiągać wysokość aż do 50 metrów. Jest to drzewo wiecznie zielone. Kwiaty orzesznicy mają nieprzyjemną woń. Orzechy to nasiona znajdujące się w owocach. W jednym zaś owocu można znaleźć ok. 20-24 nasiona.

Przyczyn wysokiej ceny orzechów brazylijskich jest kilka – drzewo orzesznicy jest gatunkiem zagrożonym i nie wolno go uprawiać. Rośnie bardzo długo. Nowe nasiona pojawiają się w długim odstępie czasu od zbiorów. Do tego dochodzi cena transportu. Orzechy z dżungli posmakowały Europejczykom, choć nie są tak popularne, jak inne rodzaje orzechów dostępne w Europie od ręki. Rocznie z jednego drzewa można zebrać prawie pół tony orzechów brazylijskich.

Kopalnia witamin w orzechach brazylijskich

Orzechy brazylijskie są uważane za skarbnicę witamin. Zawierają olbrzymie ilości selenu- najwięcej ze wszystkich produktów spożywczych oraz magnez, wapń, kwas foliowy, żelazo, kwasy omega, fosfor, cynk, mangan, potas, kilka witamin z grupy B i E. Zawierają również błonnik i węglowodany. Dostarczają bardzo wiele selenu, co ma oczywiście pozytywny wpływ na organizm, ale w wypadku przedawkowania orzechów, mogą pojawić się nieprzyjemne skutki uboczne: bóle głowy, mdłości i wymioty.

Orzechy brazylijskie wykorzystuje się nie tylko w kuchni, ale także w kosmetologii, a nawet w przemyśle. Wytwarza się z nich, np.: smary. Wysoka cena orzechów utrudnia ich dostępność. Wystarczy zjeść kilka sztuk, aby skorzystać z ich zdrowotnych dobrodziejstw. Najbardziej opłacalny jest zakup opakowania o masie 1 kg. Orzechy brazylijskie zyskały uznanie dietetyków i osób, dla których ważny jest zdrowy tryb życia.

Powiązane posty
Owoce

Dlaczego warto jeść słonecznik?

Słonecznik to popularna roślina oleista powszechnie wykorzystywany do produkcji oleju, dostępna w…
Czytaj więcej
Owoce

Czy jabłko, które Ewa podarowała Adamowi było ekologiczne?

Owoce, w tym jabłka ekologiczne, to źródło cennych dla zdrowia witamin, składników…
Czytaj więcej
Owoce

Owoce egzotyczne – nowości w sklepach i na talerzach

W czasie zakupów w marketach, na dziale owocowo-warzywnym, napotykamy na oryginalne kolorowe…
Czytaj więcej
Newsletter
Zapisz się na nasz newsletter!
Otrzymuj informacje o nowościach!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.