Fakty i mity na temat żywienia

Moc orkiszu – właściwości zdrowotne, wartości odżywcze

Moc orkiszu – właściwości zdrowotne, wartości odżywcze

Jeśli się zastanawiasz czy orkisz jest zdrowy – nie będziemy długo trzymać Cię w niepewności. Ziarno orkiszu jest szalenie zdrowe! Korzyści zdrowotne orkiszu są rozliczne i obejmują jego zdolność do regulowania metabolizmu, pomocy w tworzeniu hormonów płciowych, zwiększanie krążenia, budowanie mocnych kości, poprawę układu odpornościowego, poprawę funkcji trawiennych oraz obniżenie poziomu cukru we krwi i złego cholesterolu w organizmie.

Ziarno orkiszu: co to właściwie jest?

Orkisz to jedna z roślin uprawnych przez ludzkość o najdłuższej historii. Ma tysiące lat! Jeszcze do niedawna ziarno orkiszu było uważane za relikt przeszłości, ale zmienia się to za sprawą jego właściwości i powraca z wielkim hukiem jako zdrowa żywność – dlatego jeśli ktoś pyta, czy orkisz jest zdrowy, nie można mieć wobec tego żadnych wątpliwości. Być może spotkałeś już chleb orkiszowy, lub mąkę orkiszową w piekarni lub na półkach sklepowych, jednak możesz nie być pewien, jaka jest różnica między nim a zwykłą mąką. Prawda jest taka, że nie jesteś sam i w świetle wielu alternatyw bardzo łatwo jest pomylić się z różnymi produktami i dlatego warto poznać kilka ważnych faktów na ten temat. Orkisz to ziarno z rodziny pszenicy, które było jednym z najpopularniejszych ziaren w wielu krajach na całym świecie, ale ponieważ zbieranie pszenicy zwyczajnej jest prostsze, coraz więcej rolników zdecydowało się zaprzestać jego uprawy. W ostatnich latach byliśmy świadkami jego powrotu na półki supermarketów w postaci produktów takich jak pieczywo, ciasta, ciastka i ciasta. Jeśli chcesz wiedzieć, czy orkisz jest zdrowy i dlaczego, czytaj dalej!

Właściwości zdrowotne orkiszu

Ziarno orkiszu i jego właściwości zdrowotne – są ważne do zrozumienia. Wiele osób zastanawia się nad różnicą między pszenicą orkiszową i zwykłą, więc pierwsza korzyść, którą należy rozwiązać, dotyczy różnicy między nimi. Z jednej strony, pszenica i orkisz są bardzo podobne pod względem wartości odżywczej, którą dostarczają naszemu ciału, ponieważ oba są źródłem węglowodanów, białka, błonnika, witamin, minerałów i innych ważnych składników odżywczych. Z drugiej strony w kilku badaniach wskazano pewne różnice, o których warto wspomnieć. Naukowcy odkryli, że zawartość minerałów w orkiszu jest wyższa niż w pełnej pszenicy, ponieważ zawiera więcej cynku, manganu i miedzi, a inne badania wykazały, że ziarno orkiszu zawiera mniej szkodliwego kwasu fitynowego, który znajduje się w innych ziarnach w dużych ilościach i zapobiega wchłanianiu przez organizm witamin i minerałów z pożywienia. Inną ważną właściwością jest to, że pomaga w procesie trawienia. Jeśli więc ktoś Cię zapyta, czy orkisz jest zdrowy, wyjaśnij tej osobie, że jest jednym z wiodących źródeł błonnika, przez co znacznie ułatwia trawienie. Filiżanka orkiszu zawiera 30% zalecanego dziennego spożycia błonnika dla dorosłych, co przyspiesza trawienie i pomaga zmniejszyć dolegliwości, takie jak zaparcia, wzdęcia, skurcze, gazy, biegunka, a nawet poważniejsze problemy, takie jak wrzody. Nie wahaj się więc i już dzisiaj wprowadź ziarno orkiszu do swojej codziennej diety!

Powiązane posty
Fakty i mity na temat żywienia

Ciekawostki o warzywach i owocach

Warzywa i owoce są zdrowe i pyszne. Zawierają witaminy i minerały. Można je jeść na surowo…
Czytaj więcej
Fakty i mity na temat żywienia

Woda mineralna, źródlana czy filtrowana? Która jest najzdrowsza?

Picie odpowiedniej ilości wody ma istotne znaczenie dla naszego zdrowia. Wiele osób stara się…
Czytaj więcej
Fakty i mity na temat żywienia

Co brać wraz z kreatyną? Czy stosowanie kreatyny wywołuje skutki uboczne?

Kreatyna to suplement wspierający anabolizm mięśniowy. Jakie suplementy diety warto łączyć z…
Czytaj więcej
Newsletter
Zapisz się na nasz newsletter!
Otrzymuj informacje o nowościach!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.