Orzechy to bez wątpienia najzdrowsza przekąska. Coraz częściej konsumenci wybierają orzechy zamiast chipsów. W chrupkach wszelkiego typu trudno znaleźć zdrowe składniki odżywcze. W orzechach nie ma składników, które mogłyby uchodzić za szkodliwe. Dietetycy i lekarze zgodnie podkreślają, że orzechy brazylijskie są najzdrowsze. Dostępne są głównie w sklepach internetowych, sklepach ze zdrową żywnością oraz w niektórych hipermarketach na stoisku z bakaliami. Cena za pół kilograma to ok 25-30 zł. Ze względu na swoje właściwości zdrowotne, warte są tej ceny. Bakalie w zdrowej diecie mogą pełnić funkcję słodkości.
Orzechy brazylijskie smaczną i pożywną przekąską
Bakalie lubią nawet dzieci, które niekoniecznie przepadają za warzywami, nasionami i owocami. Wyjątkowy smak orzechów brazylijskich sprawia, że szybko akceptują je najmłodsi, co bardzo wypływa na rozwój mózgu. Orzechy brazylijskie są chętnie kupowane przez osoby mające problemy zdrowotne, jak i nabywców ceniących zdrowy styl życia. Wystarczy zjeść codziennie kilka sztuk, aby poczuć na sobie korzyści płynące z ich spożywania, np.: ułatwioną koncentrację, utratę wagi, lepsze samopoczucie i ładniejszą cerę.
Orzechy z dżungli
Orzechy brazylijskie można by nazwać niezwykłymi orzechami. Nie są uprawiane w gospodarstwach. To nasiona jednego z największych drzew Amazonii – orzesznicy brazylijskiej. Drzewo rośnie w tropikalnych lasach górnego dorzecza Amazonki (głównie w Boliwii, Brazylii i Peru). Może osiągać wysokość aż do 50 metrów. Jest to drzewo wiecznie zielone. Kwiaty orzesznicy mają nieprzyjemną woń. Orzechy to nasiona znajdujące się w owocach. W jednym zaś owocu można znaleźć ok. 20-24 nasiona.
Przyczyn wysokiej ceny orzechów brazylijskich jest kilka – drzewo orzesznicy jest gatunkiem zagrożonym i nie wolno go uprawiać. Rośnie bardzo długo. Nowe nasiona pojawiają się w długim odstępie czasu od zbiorów. Do tego dochodzi cena transportu. Orzechy z dżungli posmakowały Europejczykom, choć nie są tak popularne, jak inne rodzaje orzechów dostępne w Europie od ręki. Rocznie z jednego drzewa można zebrać prawie pół tony orzechów brazylijskich.
Kopalnia witamin w orzechach brazylijskich
Orzechy brazylijskie są uważane za skarbnicę witamin. Zawierają olbrzymie ilości selenu- najwięcej ze wszystkich produktów spożywczych oraz magnez, wapń, kwas foliowy, żelazo, kwasy omega, fosfor, cynk, mangan, potas, kilka witamin z grupy B i E. Zawierają również błonnik i węglowodany. Dostarczają bardzo wiele selenu, co ma oczywiście pozytywny wpływ na organizm, ale w wypadku przedawkowania orzechów, mogą pojawić się nieprzyjemne skutki uboczne: bóle głowy, mdłości i wymioty.
Orzechy brazylijskie wykorzystuje się nie tylko w kuchni, ale także w kosmetologii, a nawet w przemyśle. Wytwarza się z nich, np.: smary. Wysoka cena orzechów utrudnia ich dostępność. Wystarczy zjeść kilka sztuk, aby skorzystać z ich zdrowotnych dobrodziejstw. Najbardziej opłacalny jest zakup opakowania o masie 1 kg. Orzechy brazylijskie zyskały uznanie dietetyków i osób, dla których ważny jest zdrowy tryb życia.