Słonecznik to popularna roślina oleista powszechnie wykorzystywany do produkcji oleju, dostępna w sprzedaży w ziarnach, również jako słonecznik łuskany, który można traktować jako samodzielną przekąskę lub używać do przygotowania zdrowych potraw, takich jak musli lub sałatki. Ziarna słonecznika często dodawane są również do chleba i innych wypieków, modyfikując ich smak i nadając im nowe, pożądane właściwości. Czy nasiona słonecznika są zdrowe i kiedy warto po nie sięgać?
Właściwości nasion słonecznika
Nieprzetworzone, zarówno świeże, jak i prażone ziarna słonecznika to nie tylko źródło charakterystycznego smaku, ale i wielu cennych składników odżywczych. Ziarna zawierają dużo tłuszczy, białek i węglowodanów, przez co są niezwykle kaloryczne i nawet niewielka ich ilość pomoże w szybkim wyrównaniu bilansu kalorycznego osób o zwiększonym zapotrzebowaniu energetycznym. W słoneczniku łuskanym znajdziemy wiele cennych dla organizmu witamin, zwłaszcza witamin z grupy B, niezbędnych dla prawidłowego działania układu nerwowego, a także różnego rodzaju pierwiastków, które do organizmu zawsze muszą być dostarczone z zewnątrz. Co warte podkreślenia, słonecznik łuskany zawiera również dużą ilość błonnika roślinnego, substancji korzystnie wpływającej na prawidłową pracę jelit – słonecznika nie je się w łupinach. Jest dobrym źródłem magnezu, witaminy E i kwasów tłuszczowych omega, zalecanych w profilaktyce chorób układu krążenia.
Jak jeść słonecznik?
Nasiona słonecznika można łuskać ręcznie lub kupić gotowy słonecznik łuskany, przyprawiony lub naturalny. Nasiona można jeść na surowo lub uprażyć na patelni, wykorzystując jako aromatyczny dodatek do sałatki lub musli. Można używać ich również jako dodatku do różnego rodzaju wypieków, zwłaszcza do chleba. Oczywiście łuskany słonecznik może być traktowany jako samodzielna przekąska, co w szczególności powinno zainteresować osoby pijące duże ilości kawy, narzekające na skurcze i częste migreny. Dzięki dużej zawartości magnezu i innych składników mineralnych słonecznik pomoże uporać się z tego typu dolegliwościami. Włączenie do diety ziaren słonecznika powinno pomóc również osobom borykającym się z problemami trawiennymi. Dzięki wysokiej zawartości błonnika słonecznik wspiera i reguluje pracę jelit.
Świeży i już spreparowany, łuskany słonecznik to kaloryczna przekąska bogata w wiele cennych dla organizmu substancji odżywczych. Warto włączyć go do swojej codziennej diety, jednocześnie zachowując umiar – słonecznik jest bardzo kaloryczny i spożywanie go w dużych ilościach może przyczynić się do szybkiego wzrostu masy ciała.