Techniki gotowania

Szybko, smacznie i pożywnie, czyli jak przygotować zdrowy obiad?

Szybko, smacznie i pożywnie, czyli jak przygotować zdrowy obiad?
Szybko, smacznie i pożywnie, czyli jak przygotować zdrowy obiad?

Obiad to zazwyczaj najbardziej obfity posiłek w ciągu doby. W teorii powinno się go spożyć mniej więcej w środku dnia, jednak… ta godzina bardzo często wypada w czasie, gdy jesteś w pracy. A nawet, jeśli nie, w tygodniu rzadko kiedy jest czas na to, aby spędzać długie godziny w kuchni. Pytanie więc, jak przygotować zdrowy obiad w krótkim czasie? Podpowiadamy.

Szybki i zdrowy obiad – czyli jaki?

Szybkie jedzenie wielu osobom kojarzy się z tak zwanymi fast foodami, a więc wysoko przetworzonymi posiłkami, które z zasadami zdrowego żywienia mają… niewiele wspólnego. Tymczasem okazuje się, że da się przygotować zdrowy obiad w krótkim czasie. Trzeba tylko wiedzieć, jak to zrobić! Warto się o to postarać, ponieważ bazowanie na wątpliwej jakości kanapkach kupowanych w pracy czy słodkich przekąskach może się skończyć poważnymi problemami ze zdrowiem i sylwetką – zwłaszcza przy siedzącym trybie życia.

– Obiadu nie należy pomijać, nawet jeśli pora na jego zjedzenie wypada wtedy, gdy jest się w pracy. Zbyt długa przerwa między posiłkami może spowodować gwałtowny spadek poziomu cukru we krwi. W efekcie można poczuć rozdrażnienie, spadek energii, a niezdrowe przekąski kuszą bardziej niż w domu – podpowiada ekspert z Nice To Fit You.

Warto więc zadbać o stworzenie sobie szansy na zjedzenie czegoś zdrowego i sycącego. Zdrowy obiad powinien zawierać:

  • pełnowartościowe białko – jego źródłem może być mięso, ryba, ale także warzywa strączkowe czy nabiał,
  • węglowodany złożone – np. w postaci kaszy, makaronu pełnoziarnistego, brązowego ryżu czy ziemniaków,
  • zdrowe tłuszcze – to np. awokado, orzechy, oliwa z oliwek czy olej lniany,
  • świeże warzywa.

Takie zestawienie składników, w optymalnych proporcjach, zapewni Ci dużo energii do działania, a jednocześnie nie wywoła efektu ciężkości.

Jak przygotować szybki i zdrowy obiad?

Jeżeli pracujesz w takich godzinach, że pora na zjedzenie obiadu wypada na czas, gdy jesteś w biurze, zadbaj o przygotowanie posiłku w domu – tak, by można go było szybko podgrzać w pracy. W większości firm na zapleczu socjalnym znajduje się kuchenka mikrofalowa. Szybko przyrządzisz na przykład pieczonego łososia z kaszą gryczaną, fileta z kurczakiem z ryżem i warzywami czy pożywną sałatkę z serem feta, awokado i pestkami dyni. To tylko kilka opcji, które pozwolą Ci „przetrwać” dzień w pracy bez uczucia wilczego głodu i wyrzutów sumienia spowodowanych zjedzeniem fast foodu.

A jeśli szukasz alternatywy dla samodzielnie przygotowywanych posiłków oraz niezdrowych przekąsek, rozważ zamówienie diety pudełkowej. Może ona obejmować nawet tylko ten jeden posiłek albo pełen zestaw dań na cały dzień. Dzięki cateringowi dietetycznemu zaoszczędzisz czas, a jednocześnie zyskasz pewność, że jesz zdrowo i regularnie.

Powiązane posty
Techniki gotowania

Co jeść na trasie?

Jazda na rowerze to nie tylko wiatr we włosach i skuteczny sposób na odstresowanie i poprawę…
Czytaj więcej
Techniki gotowania

Jak parzyć herbatę?

Herbata jest naparem uwielbianym niemalże na całym świecie, niezależnie od szerokości…
Czytaj więcej
Techniki gotowania

Domowe piwo – od czego zacząć?

Piwo to jeden z ulubionych, wakacyjnych trunków Polaków. Pijemy je nie tylko podczas wakacyjnego…
Czytaj więcej
Newsletter
Zapisz się na nasz newsletter!
Otrzymuj informacje o nowościach!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.