Jak zrobić...

Dodatki, które nadadzą smaku każdej potrawie

Dodatki, które nadadzą smaku każdej potrawie
Dodatki, które nadadzą smaku każdej potrawie

Nawet najbardziej efektowne przyprawy nie są czasem w stanie dostatecznie wzbogacić smaku potrawy. W takim przypadku warto zdecydować się na oryginalne, a przy tym uniwersalne dodatki. Najczęściej mają one postać sosów oraz dipów. Które z nich najlepiej komponują się z różnymi potrawami i nadają im zupełnie nowego charakteru?

Sos miodowo musztardowy

Świetnym dodatkiem do mięs i sałatek jest sos miodowo musztardowy. To niestandardowe połączenie słodkiego i ostrogo smaku idealnie współgra z daniami o mniej wyraźnym smaku, opartych np. na delikatnych kaszach i chudym mięsie drobiowym. Do przygotowania sosu wykorzystać można musztardę Dijon, jednak równie dobrze sprawdzi się sarepska lub delikatesowa. Sos miodowo musztardowy jest w stania nadać charakteru i wyrazu nawet najbardziej jałowym daniom. Stanowi to niemałą zaletę i może być zachętą dla osób nieprzepadających np. za gotowanymi warzywami.

Sos czosnkowy

Jako wzbogacenie smaku potraw sprawdzi się także sos czosnkowy. Należy on do wyjątkowo lubianych dodatków, a przy tym pozostaje bardzo uniwersalny. Sprawdzi się w zarówno w postaci dresingu do sałatek, jak i dipu do dań mięsnych. Używa się go w formie dodatku do imprezowych przekąsek oraz pizzy. Może posłużyć także jako dobry zamiennik dla ketchupu. Szczególnie polecana jest wersja sosu czosnkowego na bazie majonezu i jogurtu, uzupełnionych specjalnie dobranymi ziołami. Specjał ten da się przygotować również w postaci nieco lżejszej. Wystarczy zrezygnować z majonezu lub zwykły jogurt zamienić na jogurt naturalny. Dla przełamania smaku dodać można również sok z cytryny, chociaż nie jest to niezbędne.

Sos tysiąca wysp

Jednym z najbardziej efektownych dodatków jest sos tysiąca wysp. Używa się go przede wszystkim do kanapek i sałatek, ale idealnie pasuje również do burgerów, chipsów, frytek czy grillowanego mięsa. Sos tysiąca wysp zawdzięcza swoje walory smakowe unikalnemu połączeniu majonezu z ketchupem. Przepis na ten specjał występuje w bardzo wielu wersjach. W zależności od smakowych upodobań czy regionów, może być wzbogacany o najróżniejsze składniki. Najczęściej można się spotkać z dodatkami w postaci oliwek, natki pietruszki, cebulki, słodkich pikli czy świeżej papryki. Nazwa sosu nawiązuje do regionu położonego na pograniczu Kanady i Stanów Zjednoczonych, zwanego właśnie Tysiącem Wysp. Zamieszkiwała tam autorka oryginalnej receptury, niejaka Sophia LaLonde. Zgodnie z tym przepisem do dziś produkowana jest przemysłowa wersja sosu.

Sos z kurek

Kurki trafiają na polskie stoły przede wszystkim w lecie i wczesną jesienią. Warto wykorzystać je do przygotowania doskonałego sosu śmietanowego, który nadaje daniom charakterystyczny posmak grzybów podsmażanych na masełku. Sos z kurek można na różne sposoby doprawić. Szczególnie dobrze komponuje się z zielem angielskim i liściem laurowym, które dodatkowo wzbogacają aromat. Specjał ten podawać można zarówno z makaronami, chlebem czy kaszami, jak i grillowanym mięsem czy rybą ugotowaną na parze. Uniwersalny sos z kurek przygotowuje się z grzybów zachowanych w całości – przekrojenia wymagają jedynie te największe.

Sos tzatziki

Prostym, a zarazem wyjątkowo efektywnym dodatkiem jest sos tzatziki. Ten wywodzący się z Grecji specjał opiera się na zaledwie trzech składnikach – jogurcie greckim, czosnku i ogórku. Taka wersja pozbawiona będzie majonezu, co nada jej lekkości. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby uzupełnić sos także sokiem z cytryny oraz oliwą. Jako przyprawy najlepiej zastosować miętę i koperek. Warto pamiętać, że idealny sos tzatziki jest dość tłusty. Wszystko za sprawą jogurtu typu greckiego, który nadaje mu odpowiednią konsystencję i w dużym stopniu decyduje o walorach smakowych. Nie warto więc na siłę odchudzać doskonale pomyślanego dodatku. Interesujący przepis na ten specjał znaleźć można na blogu: https://kulinarneprzeboje.pl/sos-tzatziki-przepis/. Przystawka ts pasuje do dań pieczonych, smażonych czy grillowanych. Sprawdzi się również jako osobny dip, w którym zamaczać można pieczywo.

Powiązane posty
Jak zrobić...

Jak podać desery w restauracyjnym stylu - poradnik

W poprzednim artykule w żadnym razie nie wyczerpaliśmy tematu, jeśli chodzi o kwestię podawania…
Czytaj więcej
Jak zrobić...

Niespodziewani goście? Jak przygotować imprezę w pół godziny?

Niezapowiedziana wizyta gości może być o tyle przyjemna, co kłopotliwa. Z jednej strony trudno…
Czytaj więcej
Jak zrobić...Księga przepisów

Przepis na domowe suszone pomidory

Idealnie sprawdzają się jako dodatek do wszelkich dań, gdyż pozwalają na podkreślenie smaku i…
Czytaj więcej
Newsletter
Zapisz się na nasz newsletter!
Otrzymuj informacje o nowościach!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.