Jak zrobić...

Niespodziewani goście? Jak przygotować imprezę w pół godziny?

Niespodziewani goście Jak przygotować imprezę w pół godziny
Niespodziewani goście Jak przygotować imprezę w pół godziny

Niezapowiedziana wizyta gości może być o tyle przyjemna, co kłopotliwa. Z jednej strony trudno przecenić radość ze spotkania. Z drugiej, uprzedzenie o wizycie z pewnością ułatwiłoby gospodarzom organizację niezapomnianego przyjęcia. O ile jednak w kuchni znajdują się podstawowe składniki, smaczne przystawki na imprezę przygotować można nawet w pół godziny.

Szybkie sałatki na imprezę

Ogórki należą do najbardziej uniwersalnych, a przy tym wyjątkowo smacznych składników sałatek. Wystarczy je pokroić i połączyć z odpowiednim dressingiem, aby zyskać smaczny i zdrowy dodatek na każdą okazję. Szczególnie smaczna jest sałatka z ogórków i papryki. Ten słodko-kwaśny przysmak najlepiej zrobić sobie na zapas, a następnie przechować słoiki nawet przez całą zimę. Przetwory można zawsze mieć w szafie lub piwnicy, przez co doskonale sprawdzają się w przypadku niezapowiedzianej wizyty gości. Z ogórków warto zrobić również sałatkę szwedzką.

Ciekawe połączenia smakowe

Smaki na przyjęciu można w interesujący sposób łączyć. Jako dodatek do pieczywa lub dania obiadowego sprawdzi się chociażby sałatka z pora. Wyjątkowo szybka w przygotowaniu jest też sałatka królewska. Wbrew nazwie, można ją podawać nie tylko przy różnych wytwornych i odświętnych okazjach. Bardzo dobrze sprawdzi się na pospiesznie i chaotycznie przygotowanym przyjęciu. Sałatka ta polecana jest zwłaszcza miłośnikom selera konserwowego, którego wyrazisty smak idealnie komponuje się z wędlinami. Po dodaniu pora, kukurydzy, ananasa, jaj i majonezu, ten rodzaj przekąski na imprezę z pewnością stanie się prawdziwym hitem wśród gości. Całość najlepiej delikatnie doprawić solą i pieprzem.

Ślimaczki z ciasta francuskiego

Smaczną i łatwą w przygotowaniu przekąską na niezapowiedzianą imprezę mogą być ślimaczki z ciasta francuskiego. To charakterystyczne roladki, których kolejno ułożone składniki zawija się w kształt przypominający muszlę ślimaka. Tak przygotowany przysmak wystarczy upiec, po czym od razu nadaje się do za serwowania. Za jednym zamachem można ich zrobić nawet kilkanaście, dzięki czemu dają szansę na syte zastawienie stołu. Ślimaczki przyrządzane są na różne sposoby. Najlepiej smakują w wersjach z serem i szynką, boczkiem lub szpinakiem. Można zjadać je bez żadnych dodatków, bądź też podawać ze smacznymi sosami.

Sałatki z zupek chińskich

Nieco mniej zdrowym, ale przy tym łatwym z przyrządzeniu i bardzo smacznym smakołykiem na imprezę mogą być sałatki z zupek chińskich. Warto uważnie czytać składy takich produktów. Najlepiej wybrać ten makaron, który będzie zawierał możliwie najmniej chemicznych dodatków. Sałatka z zupek chińskich może być przygotowana w wielu różnych wariantach. Wszystko zależy od inwencji oraz tego, co aktualnie jest pod ręką. Ciekawie smakuje z kurczakiem w postaci gyrosu, jajkiem lub tuńczykiem. Zaletą takiej sałatki jest możliwość jej sprawnego przygotowania i przechowywania nawet przez kilka dni. Składniki nie puszczają wielu soków, ponieważ suchy i twardy makaron chłonie większość płynów. Przed podaniem na imprezowy stół, sałatkę z chińskiej zupki można zalać niewielką ilością wrzątku. W ten sposób szybciej zmięknie. Przystawkę warto serwować z konserwowym ogórkiem lub paprykę, które podniosą wyrazistość jej smaku.

Surówka z białej kapusty i marchewki

Na imprezie warto pokusić się o zaserwowanie kilku lżejszych sałatek. Dobrze w tym celu sprawdzi się surówka z białej kapusty i marchewki. Najlepiej zrobić ją w wersji bez majonezu, którą można zjadać właściwie bez ograniczeń. Ciekawy przepis na ten dodatek do potraw znajduje się na blogu: https://kulinarneprzeboje.pl/surowka-z-bialej-kapusty-i-marchewki/. To wyjątkowo praktyczna receptura, którą da się na różne sposoby modyfikować. Dla wzbogacenia smaku surówki można dodać do niej np. ocet. Aby zyskać przepis bardziej dietetyczny, wystarczy zrezygnować z cukru. Proporcje składników również można dowolnie zmieniać, np. zwiększając ilość białej kapusty. Piękna kompozycja kolorowych warzyw sprawi, że surówka z pewnością wspaniale zaprezentuje się na imprezowym stole.

Powiązane posty
Jak zrobić...

Włoskie skarby - sosy włoskie i ich niepowtarzalny smak

Kiedy myślimy o kuchni włoskiej, na myśl przychodzą nam makarony, pizza, risotto czy tiramisu.
Czytaj więcej
Jak zrobić...

Jak podać desery w restauracyjnym stylu - poradnik

W poprzednim artykule w żadnym razie nie wyczerpaliśmy tematu, jeśli chodzi o kwestię podawania…
Czytaj więcej
Jak zrobić...

Dodatki, które nadadzą smaku każdej potrawie

Nawet najbardziej efektowne przyprawy nie są czasem w stanie dostatecznie wzbogacić smaku potrawy.
Czytaj więcej
Newsletter
Zapisz się na nasz newsletter!
Otrzymuj informacje o nowościach!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.