Żywienie

Zdrowy zamiennik mąki do wypieków i nie tylko

Zdrowy zamiennik mąki do wypieków i nie tylko
Zdrowy zamiennik mąki do wypieków i nie tylko

Zdrowe odżywianie obecnie jest bardzo ważne dla coraz większej grupy osób, a rosnąca świadomość na temat produktów spożywczych i ich wartości odżywczych sprawia, że poszukujemy zamienników dla klasycznych produktów codziennego użytku takich jak np. mąka pszenna. Ponadto na fali rosnącej popularności zdrowego stylu żywienia korzystają także alergicy, gdyż w ostatnich latach nietypowe produkty stały się łatwiej dostępne.

Mąki z ziaren i orzechów jako alternatywa względem mąk zbożowych

Do wartościowych mąk niezbożowych, bogatych w białko, minerały i nienasycone kwasy tłuszczowe należą m.in. mąka kokosowa, z nasion słonecznika, lniana, z pestek dyni, z orzechów ziemnych, kasztanowa czy migdałowa. Mąka migdałowa naturalna zasługuje na szczególną uwagę, ze względu na łagodny smak i możliwość stosowania zarówno w potrawach wytrawnych, jak i deserowych.

Mąka migdałowa naturalna produkowana jest z migdałów. Dzięki temu jest świetnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Jest to dobre źródło witamin z grupy B (zwłaszcza B1, B2, B3 oraz B6) oraz witaminy C i E. Dodatkowo zawiera minerały takie jak wapń, fosfor, magnez, potas, sód, żelazo, miedź i mangan.

Zastosowanie dietetyczne

Mąka migdałowa naturalna powstaje z migdałów, więc naturalnie nie zawiera glutenu. Z tego powodu mogą korzystać z niej osoby chorujące na celiakie i inne schorzenia glutenozależne, chętnie używają jej także osoby będące na diecie paleo. Doceniają ją również wegetarianie i weganie.

Łagodny, lekko orzechowy smak wzbogaci wiele potraw, a prozdrowotne właściwości docenią także osoby z nadciśnieniem tętniczym, diabetycy oraz osoby chcące obniżyć poziom cholesterolu we krwi.

Mąka migdałowa naturalna to popularny składnik chlebów paleo oraz bezglutenowych, ciasteczek i batonów energetycznych dla sportowców. Wykorzystuje się ją także do przyrządzania placków i naleśników, mieszając z innymi mąkami np. mieszanką kasztanowej i kokosowej lub innych bezglutenowych. Można także stosować domieszkę mąki migdałowej do przepisów z mąką pszenną, dzięki czemu otrzymamy oryginalny, lekko orzechowy smak wypieku. Nadaje się także do wypieku pizzy i muffinów.

Można używać jej także jako alternatywę do panierowania mięsa lub kotletów warzywnych. Nie zdominuje smaku potrawy, a nada chrupkości i złotego koloru. Świetnie sprawdzi się także do zagęszczania zup i sosów.

Mąka ta może być dodawana również do śniadań np. do owsianek, smoothie bowl, koktajlu czy jogurtu z owocami jako źródło białka roślinnego i zdrowego tłuszczu.

Artykuł powstał we współpracy z https://zielonaesencja.pl/product-pol-1125-Maka-migdalowa-naturalna-250-g.html

Powiązane posty
SłodyczeŻywienie

Dubajska czekolada mleczna z kunafą – dlaczego ten orientalny przysmak podbija serca smakoszy?

Czekolada to słodycz uwielbiana na całym świecie, jednak nie każda tabliczka smakuje tak samo. W…
Czytaj więcej
Żywienie

10 kroków do tego, by Twój dzień był udany

Codzienny pośpiech i szybkie tempo życia sprawiają, że często zapominamy o tym co…
Czytaj więcej
Żywienie

Co powinno charakteryzować dobrą restaurację?

Każdy z nas ma ochotę czasem zjeść na mieście. Czasem będzie to biznesowy brunch z…
Czytaj więcej
Newsletter
Zapisz się na nasz newsletter!
Otrzymuj informacje o nowościach!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.