Desery

Zdrowy pomysł na deser lodowy – wegańskie lody z mleka kokosowego

Zdrowy pomysł na deser lodowy - wegańskie lody z mleka kokosowego

Wiele osób rezygnuje z jedzenia deserów uważając, że są one mocno tuczące, słodkie i niezdrowe.

Jednak to wszystko zależy od tego, na jaki dokładnie deser się zdecydujemy. Można wybrać wersję fit popularnych deserów. Co więcej, na pyszne słodkości mogą sobie pozwolić również weganie, którzy rezygnowali z klasycznych lodów, z uwagi na to, że są produkowane na bazie produktów zwierzęcych. Obecnie istnieją rozwiązania, które pozwalają przygotować smaczne i pyszne lody również dla wegan. Sprawdź, jak można je przygotować.

Zdrowe i pyszne desery – czy to możliwe?

Czy deser może być jednocześnie pyszny i zdrowy? Oczywiście, że tak. Wystarczy zastąpić niektóre ze składników ich zdrowszymi zamiennikami. Przykładowo, jeśli chcesz przygotować deser na bazie czekolady, zamiast mlecznej, wykorzystaj gorzką z dużą zawartością kakao. Zamiast korzystać z gotowych kremów czekoladowo-orzechowych, przygotuj je samodzielnie na bazie orzechów laskowych i kakao. Jeżeli możesz, wybieraj też mniejsze ilości cukru. Pamiętaj jednak o tym, żeby zawsze przed modyfikacją przepisu upewnić się, że nie będzie to miało wpływu na smak i konsystencję deseru. Może okazać się bowiem, że mniejsza ilość cukru nie tylko wpłynie na smak, ale i np. spowoduje, że ciasto nie zetnie się tak jak potrzeba. Jeżeli przepis znalazłeś na blogu, zawsze możesz napisać w komentarzu do jego autora, czy można zastąpić wybrany przez Ciebie składnik innym. Często jest to możliwe i np. mleko krowie można zastąpić roślinnym, dzięki czemu smakiem deseru będą mogli cieszyć się również goście będący na diecie wegańskiej.

Wegańskie lody – co to oznacza?

Lody wegańskie to takie, które przygotowane są zgodnie z założeniami diety wegańskiej. Nie mogą one zatem zawierać produktów pochodzenia zwierzęcego. Chodzi tutaj głównie o mleko. Jeżeli przygotowujesz deser dla gości na diecie wegańskiej, pamiętaj również o tym, że nie możesz im zaserwować kremów bazujących na klasycznej śmietanie, maśle czy jajkach. Do słodkości dla takich gości nie możesz używać również miodu. Jednak z powodzeniem w wielu przypadkach możesz wykorzystać zamienniki tych produktów, jak np. masło roślinne, mleka i śmietanki kokosowe czy różnego rodzaju cukry i słodziki. Przykładem klasycznego deseru w wersji wegańskiej są lody, o których piszemy poniżej.

Jak przygotować lody z mleka kokosowego?

Do przygotowania lodów wegańskich z mleka kokosowego potrzebne Ci będą: dwie szklanki mleka kokosowego, wiórki kokosowe – ok. 1 szklanki oraz dwie – trzy łyżki cukru brązowego. Wybierz też efektowne pucharki do lodów oraz swoje ulubione dekoracje do deserów.

Mleko wraz z cukrem podgrzewaj w garnku do momentu, aż cukier się nie roztopi. Następnie dodaj do mleka wiórki kokosowe i zblenduj przy pomocy ręcznego blendera lub miksera kielichowego. Masę umieść w pojemniczku przeznaczonym do stosowania w zamrażarce i chłódź w zamrażalniku przez ok. 3 godziny. Następnie przełóż zastygniętą masę do pucharków i udekoruj powstałe lody. Jeżeli szukasz inspiracji do tego, jak udekorować takie lody, zajrzyj do artykułu: Jak udekorować deser w pucharku do lodów? 5 szybkich porad.

Powiązane posty
Desery

Najlepsze gofry domowe – jak i w czym je zrobić?

Chrupiące i przyrumienione, a może puszyste i rozpływające się w ustach – nieważne, jakie…
Czytaj więcej
Desery

Ciasto czekoladowe. Jak sprawić, by był to zdrowszy deser?

Ciasto czekoladowe kojarzy się zwykle z bombą kaloryczną. Ma w sobie dużo cukru, mąkę…
Czytaj więcej
Desery

Jak ciekawie udekorować tort urodzinowy?

Tort to szczególny rodzaj ciasta wypiekany na specjalne okazje, takie jak urodziny. Za specjalny…
Czytaj więcej
Newsletter
Zapisz się na nasz newsletter!
Otrzymuj informacje o nowościach!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.