Wiele osób rezygnuje z jedzenia deserów uważając, że są one mocno tuczące, słodkie i niezdrowe.
Jednak to wszystko zależy od tego, na jaki dokładnie deser się zdecydujemy. Można wybrać wersję fit popularnych deserów. Co więcej, na pyszne słodkości mogą sobie pozwolić również weganie, którzy rezygnowali z klasycznych lodów, z uwagi na to, że są produkowane na bazie produktów zwierzęcych. Obecnie istnieją rozwiązania, które pozwalają przygotować smaczne i pyszne lody również dla wegan. Sprawdź, jak można je przygotować.
Zdrowe i pyszne desery – czy to możliwe?
Czy deser może być jednocześnie pyszny i zdrowy? Oczywiście, że tak. Wystarczy zastąpić niektóre ze składników ich zdrowszymi zamiennikami. Przykładowo, jeśli chcesz przygotować deser na bazie czekolady, zamiast mlecznej, wykorzystaj gorzką z dużą zawartością kakao. Zamiast korzystać z gotowych kremów czekoladowo-orzechowych, przygotuj je samodzielnie na bazie orzechów laskowych i kakao. Jeżeli możesz, wybieraj też mniejsze ilości cukru. Pamiętaj jednak o tym, żeby zawsze przed modyfikacją przepisu upewnić się, że nie będzie to miało wpływu na smak i konsystencję deseru. Może okazać się bowiem, że mniejsza ilość cukru nie tylko wpłynie na smak, ale i np. spowoduje, że ciasto nie zetnie się tak jak potrzeba. Jeżeli przepis znalazłeś na blogu, zawsze możesz napisać w komentarzu do jego autora, czy można zastąpić wybrany przez Ciebie składnik innym. Często jest to możliwe i np. mleko krowie można zastąpić roślinnym, dzięki czemu smakiem deseru będą mogli cieszyć się również goście będący na diecie wegańskiej.
Wegańskie lody – co to oznacza?
Lody wegańskie to takie, które przygotowane są zgodnie z założeniami diety wegańskiej. Nie mogą one zatem zawierać produktów pochodzenia zwierzęcego. Chodzi tutaj głównie o mleko. Jeżeli przygotowujesz deser dla gości na diecie wegańskiej, pamiętaj również o tym, że nie możesz im zaserwować kremów bazujących na klasycznej śmietanie, maśle czy jajkach. Do słodkości dla takich gości nie możesz używać również miodu. Jednak z powodzeniem w wielu przypadkach możesz wykorzystać zamienniki tych produktów, jak np. masło roślinne, mleka i śmietanki kokosowe czy różnego rodzaju cukry i słodziki. Przykładem klasycznego deseru w wersji wegańskiej są lody, o których piszemy poniżej.
Jak przygotować lody z mleka kokosowego?
Do przygotowania lodów wegańskich z mleka kokosowego potrzebne Ci będą: dwie szklanki mleka kokosowego, wiórki kokosowe – ok. 1 szklanki oraz dwie – trzy łyżki cukru brązowego. Wybierz też efektowne pucharki do lodów oraz swoje ulubione dekoracje do deserów.
Mleko wraz z cukrem podgrzewaj w garnku do momentu, aż cukier się nie roztopi. Następnie dodaj do mleka wiórki kokosowe i zblenduj przy pomocy ręcznego blendera lub miksera kielichowego. Masę umieść w pojemniczku przeznaczonym do stosowania w zamrażarce i chłódź w zamrażalniku przez ok. 3 godziny. Następnie przełóż zastygniętą masę do pucharków i udekoruj powstałe lody. Jeżeli szukasz inspiracji do tego, jak udekorować takie lody, zajrzyj do artykułu: Jak udekorować deser w pucharku do lodów? 5 szybkich porad.