Składniki na DOMOWE CIASTECZKA OWSIANE Z MUSLI
- 250 g płatków musli (polecam te z Biedronki 🙂 ),
- 0,5 szklanki mąki,
- 2 jajka,
- 100 g masła,
- 60 g cukru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- sól
Przygotowanie:
- 100 gram masła rozgrzewamy na patelni.
- Do masła dodajemy płatki musli. Smażymy je do momentu, kiedy lekko przyrumienią się.
- Pod koniec smażenia dodajemy 60 g cukru. Powinien się stopić. Tak przygotowane płatki odkładamy do miseczki.
- Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy również niewielką szczyptę soli oraz cukier wanilinowy.
- Łączymy mąkę z płatkami musli
- Dodajemy roztrzepane jajka i mieszamy całość.
Moja masa była zbita, a więc pozwoliłam sobie niewielką łyżką nabierać ciasto, a następnie układać na wysmarowanej masłem blaszce.
Domowe ciasteczka owsiane pieczemy ok. 15 minut, najlepiej w temperaturze 180° C.