Banoffee Pie – czy słyszeliście kiedykolwiek o tym pysznym deserze? Jest to niezwykle smaczne ciasto z bananami, słodką masą kajmakową oraz bitą śmietaną. Sprawdza się na wiele okazji i nie wymaga pieczenia. Mimo to, przygotowanie go i poczekanie aż dno stężeje trochę trwa. Mamy dla Was ekspresowe banoffee w formie warstwowego deseru z lodami śmietankowymi, które przygotujecie nawet jeśli goście już u Was są. Będzie gotowy w 10 minut i skradnie nie jedno podniebienie. Ten słodziutki deser przypadnie do gustu każdemu łasuchowi, który kocha słodycze.
Banoffee Pie w formie przekładanego deseru z lodami śmietankowymi to słodycz do którego nikogo zachęcać nie trzeba. Wygląda apetycznie, jest pyszny i po prostu nie można go nie spróbować.
Składniki potrzebne do wykonania deseru banoffee z lodami śmietankowymi to:
- Opakowanie kruchych ciastek (w wersji fit zamieńcie je na ciasteczka owsiane lub granolę)
- Dwa średniej wielkości banany
- Najlepsze lody śmietankowe (naszym zdaniem to zdecydowanie lody śmietankowe Bracia Koral – Lody jak Dawniej; przyda Wam się duże opakowanie lodów familijnych)
- Sos toffee (najlepiej gdyby był zrobiony własnoręcznie, ale nada się także ten gotowy)
- Bita śmietana (fantastycznie jeśli ubijecie ją sami, będzie zdecydowanie lepsza niż ta z aerozolu)
- Czekolada do starcia na wierzch deseru
Aby przygotować własnoręcznie sos toffee, przyda się Wam:
- 100g masła
- 100g brązowego cukru
- 150ml śmietany kremówki 36%
Z wymienionych składników powstanie Wam około sześciu sporych porcji deseru Banoffee z lodami śmietankowymi
Przepis na sos toffee?
W rozpuszczamy masło z cukrem. Podgrzewamy do czasu, kiedy cukier rozpuści się całkowicie. Na tym etapie dodajemy śmietankę 36% i mieszamy szybko przez około 2 minuty. Konsystencja tak przygotowanego sosu toffee musi być absolutnie gładka i delikatnie gęsta. Odstawcie go do ostudzenia, wtedy zgęstnieje Wam zdecydowanie bardziej.
Przygotowanie szybkiego banoffee z lodami śmietankowymi
Przygotujcie pucharki lub ładne szerokie szklanki. Na ich dno wsypcie pokruszone ciastka / płatki owsiane. Na nie wyłóżcie sos toffee. Jeśli dbacie o figurę możecie zamienić go na mieszankę białka o smaku toffee z wodą. Lody zastąpcie jogurtem greckim i odpuśćcie bitą śmietanę. Powstanie banoffee dla redukujących. Wracając jednak do naszego pełnotłustego i cudownie słodkiego deseru – na sos toffee połóżcie lody śmietankowe Bracia Koral – Lody jak Dawniej i następnie znowu: ciastka, toffee, lody. Na górę dla ozdoby dodajcie bitą śmietanę, startą czekoladę, resztkę ciasteczek. To już zależy od Was. Obiecujemy, że deser jest pyszny i przy najbliższej okazji znowu będziecie chcieli go zrobić. Powodzenia Łasuchy!