Desery

Domowe ciastka owsiane z musli

Składniki na DOMOWE CIASTECZKA OWSIANE Z MUSLI

  • 250 g płatków musli (polecam te z Biedronki 🙂 ),
  • 0,5 szklanki mąki,
  • 2 jajka,
  • 100 g masła,
  • 60 g cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • sól

domowe-ciastka-owsiane

Przygotowanie:

  1. 100 gram masła rozgrzewamy na patelni.
  2. Do masła dodajemy płatki musli. Smażymy je do momentu, kiedy lekko przyrumienią się.
  3. Pod koniec smażenia dodajemy 60 g cukru. Powinien się stopić. Tak przygotowane płatki odkładamy do miseczki.
  4. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy również niewielką szczyptę soli oraz cukier wanilinowy.
  5. Łączymy mąkę z płatkami musli
  6. Dodajemy roztrzepane jajka i mieszamy całość.

Moja masa była zbita, a więc pozwoliłam sobie niewielką łyżką nabierać ciasto, a następnie układać na wysmarowanej masłem blaszce.

Domowe ciasteczka owsiane pieczemy ok. 15 minut, najlepiej w temperaturze 180° C.

Powiązane posty
Desery

Najlepsze gofry domowe – jak i w czym je zrobić?

Chrupiące i przyrumienione, a może puszyste i rozpływające się w ustach – nieważne, jakie…
Czytaj więcej
Desery

Ciasto czekoladowe. Jak sprawić, by był to zdrowszy deser?

Ciasto czekoladowe kojarzy się zwykle z bombą kaloryczną. Ma w sobie dużo cukru, mąkę…
Czytaj więcej
Desery

Jak ciekawie udekorować tort urodzinowy?

Tort to szczególny rodzaj ciasta wypiekany na specjalne okazje, takie jak urodziny. Za specjalny…
Czytaj więcej
Newsletter
Zapisz się na nasz newsletter!
Otrzymuj informacje o nowościach!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.