Wiele chorób spowodowanych jest często przez to, w jakim sposób się żywimy.
Diety eliminacyjne, diety lecznicze, diety zdrowotne, diety terapeutyczne, to tylko kilka określeń dla posiłków, które kontrolują spożycie niektórych pokarmów oraz składników odżywczych. Diety mające na celu poprawę zdrowia, przepisywane są przez lekarza oraz planowane przez dietetyka. Zwykle dieta lecznicza jest modyfikacją normalnego sposobu żywienia. Stanowi ona również możliwość dopasowania potrzeb żywieniowych dla konkretnej osoby.
Przepisując dietę leczniczą bierze się pod uwagę:
- Składniki odżywcze
- strukturę żywności
- nietolerancję pokarmową, nadwrażliwość pokarmową
Diety eliminacyjne przeznaczone są dla osób ze schorzeniami. Zastosowanie zmian w diecie może pomóc lub nawet przystopować rozwój niektórych dolegliwości.
Lekarze i dietetycy zalecają zdrowe odżywianie w przypadkach takich jak choroby układu krążenia, np. choroby wieńcowe, nadciśnienie, zawały serca i udary. Z diet tego typu korzystają także osoby z alergiami pokarmowymi, osoby chore na cukrzyce bądź cierpiące na zaburzenia nerek.
Dieta w zależności od choroby i jej stanu, dla każdego z nas może wyglądać zupełnie inaczej. Diety zdrowotne stosuje się po to, aby:
- utrzymać, przywrócić bądź poprawić stan odżywiania
- aby zmniejszyć kalorie (w celu odchudzania)
- aby zapewnić dodatkowe kalorie (przyrost masy ciała)
- w celu zrównoważenia ilości węglowodanów, tłuszczy i białka (np. osoby chore na cukrzyce)
- w celu zapewnienia większej ilości składników odżywczych np. białka
- aby zmniejszyć ilość składników odżywczych, takich jak sód
- aby wyeliminować z diety pokarmy z powodu alergii lub nietolerancji pokarmowej
- w celu zapewnienia zmiany struktury pokarmu z powodu problemów z żuciem lub łykaniem