Zdrowe odżywianie obecnie jest bardzo ważne dla coraz większej grupy osób, a rosnąca świadomość na temat produktów spożywczych i ich wartości odżywczych sprawia, że poszukujemy zamienników dla klasycznych produktów codziennego użytku takich jak np. mąka pszenna. Ponadto na fali rosnącej popularności zdrowego stylu żywienia korzystają także alergicy, gdyż w ostatnich latach nietypowe produkty stały się łatwiej dostępne.
Mąki z ziaren i orzechów jako alternatywa względem mąk zbożowych
Do wartościowych mąk niezbożowych, bogatych w białko, minerały i nienasycone kwasy tłuszczowe należą m.in. mąka kokosowa, z nasion słonecznika, lniana, z pestek dyni, z orzechów ziemnych, kasztanowa czy migdałowa. Mąka migdałowa naturalna zasługuje na szczególną uwagę, ze względu na łagodny smak i możliwość stosowania zarówno w potrawach wytrawnych, jak i deserowych.
Mąka migdałowa naturalna produkowana jest z migdałów. Dzięki temu jest świetnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Jest to dobre źródło witamin z grupy B (zwłaszcza B1, B2, B3 oraz B6) oraz witaminy C i E. Dodatkowo zawiera minerały takie jak wapń, fosfor, magnez, potas, sód, żelazo, miedź i mangan.
Zastosowanie dietetyczne
Mąka migdałowa naturalna powstaje z migdałów, więc naturalnie nie zawiera glutenu. Z tego powodu mogą korzystać z niej osoby chorujące na celiakie i inne schorzenia glutenozależne, chętnie używają jej także osoby będące na diecie paleo. Doceniają ją również wegetarianie i weganie.
Łagodny, lekko orzechowy smak wzbogaci wiele potraw, a prozdrowotne właściwości docenią także osoby z nadciśnieniem tętniczym, diabetycy oraz osoby chcące obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
Mąka migdałowa naturalna to popularny składnik chlebów paleo oraz bezglutenowych, ciasteczek i batonów energetycznych dla sportowców. Wykorzystuje się ją także do przyrządzania placków i naleśników, mieszając z innymi mąkami np. mieszanką kasztanowej i kokosowej lub innych bezglutenowych. Można także stosować domieszkę mąki migdałowej do przepisów z mąką pszenną, dzięki czemu otrzymamy oryginalny, lekko orzechowy smak wypieku. Nadaje się także do wypieku pizzy i muffinów.
Można używać jej także jako alternatywę do panierowania mięsa lub kotletów warzywnych. Nie zdominuje smaku potrawy, a nada chrupkości i złotego koloru. Świetnie sprawdzi się także do zagęszczania zup i sosów.
Mąka ta może być dodawana również do śniadań np. do owsianek, smoothie bowl, koktajlu czy jogurtu z owocami jako źródło białka roślinnego i zdrowego tłuszczu.
Artykuł powstał we współpracy z https://zielonaesencja.pl/product-pol-1125-Maka-migdalowa-naturalna-250-g.html