Mięsne

Zdrowe hamburgery z grilla

SKŁADNIKI:

  • ok. 500 gram mięsa mielonego wołowego
  • 4 bułki
  • 2 średnie cebule czerwone
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 2 ogórki konserwowe
  • ½ główki sałaty lodowej
  • Majonez light lub ketchup pomidorowy

 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pół drobno posiekanej cebuli oraz drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem mieszamy i formujemy burgery, które układamy na grillu.
  2. Bułki kroimy na pół, a następnie podsmażamy je według uznania.
  3. Mięso pieczemy około 3 minut, po czym przekładamy je na drugą stronę i również smażymy.
  4. Pomidory kroimy w plastry, czerwoną cebulę w krążki. Do hamburgerów przygotowujemy również ogórki konserwowe, które kroimy w plasterki.
  5. Liści sałaty nie kroimy, lecz rozrywamy.
  6. Gdy już mięso i warzywa mamy przygotowane, możemy przystąpić do składania hamburgera.
  7. Przypieczoną bułkę smarujemy niewielką ilością majonezu lub ketchupu.
  8. Następnie kolejno układamy warzywa; sałatę, pomidora, ogórki konserwowe oraz cebulę. Na warzywa dajemy ciepłego, wołowego kotleta. Możemy zrobić również kolejną warstwę, układając ponownie warzywa. Drugą połówkę bułki smarujemy majonezem lub ketchupem. Całość lekko przyciskamy.

SMACZNEGO! 🙂

 

 

 

 

 

Powiązane posty
Mięsne

Odchudzony hamburger, czyli burgery z mięsa indyczego

Hamburger to czołowe danie kuchni amerykańskiej. Uwielbiamy jego soczystość, wyrazisty smak i…
Czytaj więcej
Mięsne

Grill. Rytuał godny polecenia

Jest niewiele rzeczy, które łączą tak jak wspólne przygotowywanie i spożywanie posiłku.
Czytaj więcej
Newsletter
Zapisz się na nasz newsletter!
Otrzymuj informacje o nowościach!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.