SKŁADNIKI:
- ok. 500 gram mięsa mielonego wołowego
- 4 bułki
- 2 średnie cebule czerwone
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- 2 ogórki konserwowe
- ½ główki sałaty lodowej
- Majonez light lub ketchup pomidorowy
PRZYGOTOWANIE:
- Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pół drobno posiekanej cebuli oraz drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem mieszamy i formujemy burgery, które układamy na grillu.
- Bułki kroimy na pół, a następnie podsmażamy je według uznania.
- Mięso pieczemy około 3 minut, po czym przekładamy je na drugą stronę i również smażymy.
- Pomidory kroimy w plastry, czerwoną cebulę w krążki. Do hamburgerów przygotowujemy również ogórki konserwowe, które kroimy w plasterki.
- Liści sałaty nie kroimy, lecz rozrywamy.
- Gdy już mięso i warzywa mamy przygotowane, możemy przystąpić do składania hamburgera.
- Przypieczoną bułkę smarujemy niewielką ilością majonezu lub ketchupu.
- Następnie kolejno układamy warzywa; sałatę, pomidora, ogórki konserwowe oraz cebulę. Na warzywa dajemy ciepłego, wołowego kotleta. Możemy zrobić również kolejną warstwę, układając ponownie warzywa. Drugą połówkę bułki smarujemy majonezem lub ketchupem. Całość lekko przyciskamy.
SMACZNEGO! 🙂