Zdrowa żywność | Zdrowa dieta | zdrowojemy.pl

Zdrowe hamburgery z grilla

SKŁADNIKI:

 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pół drobno posiekanej cebuli oraz drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem mieszamy i formujemy burgery, które układamy na grillu.
  2. Bułki kroimy na pół, a następnie podsmażamy je według uznania.
  3. Mięso pieczemy około 3 minut, po czym przekładamy je na drugą stronę i również smażymy.
  4. Pomidory kroimy w plastry, czerwoną cebulę w krążki. Do hamburgerów przygotowujemy również ogórki konserwowe, które kroimy w plasterki.
  5. Liści sałaty nie kroimy, lecz rozrywamy.
  6. Gdy już mięso i warzywa mamy przygotowane, możemy przystąpić do składania hamburgera.
  7. Przypieczoną bułkę smarujemy niewielką ilością majonezu lub ketchupu.
  8. Następnie kolejno układamy warzywa; sałatę, pomidora, ogórki konserwowe oraz cebulę. Na warzywa dajemy ciepłego, wołowego kotleta. Możemy zrobić również kolejną warstwę, układając ponownie warzywa. Drugą połówkę bułki smarujemy majonezem lub ketchupem. Całość lekko przyciskamy.

SMACZNEGO! 🙂

 

 

 

 

 

Exit mobile version