Hamburger to czołowe danie kuchni amerykańskiej. Uwielbiamy jego soczystość, wyrazisty smak i możliwość dowolnego dostosowywania tej potrawy do swoich preferencji. Oryginalny hamburger przygotowywany jest z mięsa wołowego, jeśli jednak pragniemy nieco go uszczuplić, możemy bez obaw zaserwować go z kotletem drobiowym, najlepiej z mięsa indyka.
Burgery z indyka w wersji fit
To danie pokocha każda osoba, która jest na diecie. Hamburger z indyczym kotletem i chrupiącym bekonem to idealna propozycja na cheat day – pożywna i smaczna, a jednocześnie bardzo wartościowa dla naszego organizmu.
Trudność przygotowania: łatwe
Typ dania: obiad
Ilość porcji: 4
Składniki:
- pół kilograma filetu z indyka,
- 4 bułki do hamburgerów,
- sos hamburgerowy,
- 100 g wędzonego boczku,
- przyprawa do grilla,
- 1 cebula,
- pestki słonecznika,
- natka pietruszki,
- 4 plastry sera cheddar,
- olej do smażenia,
- 1 pomidor,
- 1 czerwona cebula,
- 1 ogórek konserwowy,
- rukola
Sposób przygotowania:
1. Boczek i cebulę pokrój w drobną kosteczkę, a następnie podsmaż na oliwie.
2. Na suchej patelni podpraż pestki słonecznika.
3. Mięso zmiel w maszynce. Dodaj przyprawę do grilla, posiekaną pietruszkę, przesmażony boczek z cebulą i podprażone pestki słonecznika.
4. Z mięsa uformuj 4 kotlety i usmaż je na grillu. Po przewróceniu na drugą stronę, na każdym kotlecie ułóż plaser sera.
5. Bułki przekrój na pół i opiecz na grillu. Każdą posmaruj sosem hamburgerowym.
6. Na każdej bułce układaj kolejno dodatki: sałatę, kotleta, plaster pomidora, cebuli i ogórka. Przykryj drugą połową bułki. Całość zepnij wykałaczką. Podawaj na ciepło.
Burgery z udźca indyka
Udziec z indyka jest mięsem nieco tłustszym niż pierś, a co za tym idzie również bardziej soczystym. Jeśli zależy nam, aby odchudzone hamburgery były bardziej zbliżone do oryginału – wybierajmy właśnie tą część mięsa indyczego.
Trudność przygotowania: łatwe
Typ dania: obiad
Ilość porcji: 4
Składniki:
- pół kilograma mięsa z udźca,
- łyżka musztardy dijon,
- łyżka oleju rzepakowego,
- łyżeczka suszonej mielonej cebuli,
- pół łyżeczki mielonego pieprzu,
- pół łyżeczki mielonego czosnku,
- pół łyżeczki soli,
- olej do smażenia,
- 4 bułki,
- sos hamburgerowy,
- 8 plastrów wędzonego boczku,
- 4 plastry sera topionego,
- sałata rzymska,
- 4 ogórki konserwowe.
Sposób przygotowania:
1. Mięso pokrój i zmiel w maszynce. Dodaj musztardę, mieloną cebulę, czosnek, pieprz i sól. Wlej łyżkę oleju.
2. Z mięsa uformuj kotlety i usmaż je na patelni.
3. Osobno podsmaż boczek i odsącz go z tłuszczu.
4. Na przekrojone, podgrzane bułki wyłóż sos, sałatę i usmażone kotlety. Na gorącym mięsie ułóż plaster sera, bekon i resztę dodatków. Podawaj na ciepło.
Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby prawdziwych amerykańskich hamburgerów. Aby nie odmawiać sobie takich smakołyków na diecie, wystarczy znaleźć zdrowszą i mniej kaloryczną alternatywę dla wołowego mięsa – na przykład burgery z indyka. Dużą różnicę odczujemy zamieniając również klasyczne bułki na grahamki oraz dodając do hamburgerów wartościowe dodatki, takie jak świeże warzywa, pestki, ziarna i kiełki.