Kawa może być nazywane naparem bogów. Pobudza, poprawia humor, chroni przed nowotworami, cukrzycą czy depresją, poprawia krążenie i potencję. Prócz walorów zdrowotnych, wspaniale również smakuje. Często jednak możemy natknąć się w sklepie czy kawiarni na kawę niesmaczną, gorzką, cierpką. Dlatego należy nauczyć się jaką kawę ziarnistą wybrać.
O kawie słów kilka
Co do zasady dobra kawę dzielimy na dwa rodzaje – Arabicę oraz Robustę. Oczywiście rodzajów kaw na świecie jest zdecydowanie więcej, jednak dwie wymienione są najbardziej popularne i najczęściej wykorzystywane. Arabica stanowi ok 70% produkcji wszystkich kaw, zaś Robusta w 30%. Arabica ma delikatny, łagodny smak. Posiada też większą zawartość cukru niż Robusta, a jej ziarna są podłużne i duże. Robustę charakteryzuje smak ostry, zbożowy. Jej ziarna są małe i okrągłe. Jest to kawa mocno pobudzająca, zawiera bowiem dwa razy więcej kofeiny niż Arabica. Jest jednak kawą tańszą, z uwagi na to, że łatwiej ją uprawiać, szybciej dojrzewa i jest odporniejsza na szkodniki.
Wybierając kawę ziarnistą często sprawdzamy jej kwasowość, co nie jest jednoznaczne z goryczą. Sama kwasowość kawy może być dobra lub nie. Kwasowość jest walorem naturalnym. Jeśli kawa jest dobrej jakości, będziemy mówić o tzw dobrej kwasowości. Rodzaj kwasowości zależy głównie od dwóch czynników. Jednym z nich jest region uprawy. Kawy sprowadzane z Afryki charakteryzują się większą kwasowością, natomiast te z regionów tj. Brazylia – niższą. Drugim aspektem pozostaje wysokość upraw. Górskie kawy są bardziej kwaskowe, uprawiane na nizinach – mniej. Kwasowość w kawie jest pożądana, w przeciwieństwie do goryczy. Dobra kawa nie powinna być gorzka. Gorycz jest wynikiem złego parzenia. Aby jej uniknąć należy unikać zalewania kawy wrzątkiem oraz nie mielić ziaren zbyt drobno.
Odpowiadając na pytanie jaką kawę ziarnistą wybrać, należy rozróżnić kawy jednorodne i mieszane. Kawy, składające się z jednego rodzaju ziaren mają większą jakość i lepszy smak i najlepiej pić je bez żadnych dodatków. Jeśli jednak lubimy wypić kawę z mlekiem lub gustujemy w niebanalnych smakach, zawsze możemy zdecydować się na kawę mieszaną, która posiada walory smakowe poszczególnych łączonych ziaren oraz zawiera często inne dodatki tj. posmak cytryny.
Ziarnista a może jednak mielona
Najlepsza kawa to ta świeżo palona. Odpowiedź na pytanie „jaką kawę ziarnistą wybrać?” – zależy od naszych preferencji oraz od posiadanego przez nas sprzętu. Nie każdy ekspres nadaje się do wszystkich kaw. Przyjrzyjmy się krótko najpopularniejszym opcjom. Jeśli używacie urządzenia tj. french press najlepiej używajcie ziaren średnio lub ciemno palonych, chociaż jest to urządzenie dobrej do każdego rodzaju kawy. W ekspresie przelewowym używaj kawy jasno lub średnio palonej, najlepiej jednego rodzaju. Ekspres kolbowy sprawdzi się do kaw ciemnych, średnio palonych np. z Brazylii, Kolumbii, Gwatemalii czy Sumatry lub mieszanek. Ekspresu automatycznego używaj do mieszanek, zawierającej kway ciemno palone, a kawiarki do mieszanek średnio lub ciemno palonych.
Gdzie kupić
Odpowiadając na pytanie gdzie kupić kawę ziarnistą należy powrócić do zasady, że najlepsza kawa jest świeża. Dlatego dobrze korzystać z palarnii i sklepów specjalistycznych, dostępnych zarówno online jak i stacjonarnie. W dobrym sklepie uzyskamy informacje o gatunku kawy, jej odmianie, stopniu palenia czy metodzie obróbki. Powinniśmy też wiedzieć z jakiego jest ona regionu. Przy zakupie dobrej kawy unikajmy miejsc takich jak allegro, supermarkety. Chociaż w tych ostatnich również znajdziemy kawy dobre, jednak stanowią one rzadkość. Wybierając dobrą kwaę ziarnistą kierujmy sie przede wszystkim naszymi preferencjami smakowymi. Nie każdemu bowiem odpowiada kawa z palarnii, a w sklepie również możemy natrafić na te, których smak będzie nam odpowiadał.