Przeziębienie i grypa

Proste sposoby na wzmocnienie odporności organizmu

Proste sposoby na wzmocnienie odporności organizmu
Proste sposoby na wzmocnienie odporności organizmu

Jesień i zima nierozłącznie wiążą się z osłabieniem organizmu. Pojawiające się częściej niż w innych miesiącach infekcje drób oddechowych, zwalczane silnymi lekami wirusowe i bakteryjne zapalenia niszczą nasz organizm, naturalną odporność – florę bakteryjną. Istotne jest więc, aby w tym newralgicznym czasie w roku próbować budować i wzmacniać system odpornościowy. Czy można to zrobić domowymi sposobami?

Niewiele osób zdaje sobie sprawę  z tego, jak odporność organizmu jest uzależniona od sposobu odżywiania i stylu życia. Pierwszym krokiem więc, aby móc wzmocnić naturalnie odporność, jest wprowadzenie do codziennego życia zdrowych nawyków żywieniowych.

Zdrowe nawyki żywieniowe

Postaraj się, aby Twoje dzienne menu było pełne warzyw i owoców. I to najlepiej tych nieprzetworzonych – gotowane na parze lub surowe posiadają najwięcej cennych substancji odżywczych. Możesz również korzystać z mrożonek – doskonale zastąpią świeże produkty, bowiem w procesie mrożenia nie pozbywamy się witamin i tego, co w nich najlepsze.

Pamiętaj o odpowiednim dostarczaniu swojemu organizmowi witaminy C, to ona pobudza białko zwalczające wszelkie wirusy i bakterie, wzmacnia odporność – znajdziesz ją we wszelkiego rodzaju cytrusach, które możesz dorzucać do aromatycznych i rozgrzewających herbat lub jeść jako zdrową przekąskę, w brokułach, papryce czy natce pietruszki, która może gościć w każdej z zup, którą jesz. 

Mobilizującym układ odpornościowy produktem jest czosnek lub cebula. Cała Twoja rodzina powinna korzystać z tych naturalnych antybiotyków w okresie zwiększonej zachorowalności i infekcji. Przeciwbakteryjne działanie czosnku jest udowodnione w wielu badaniach, niszczy on mikroby, ale nie niszczy przy tym Twojej flory jelitowej. Czosnek oraz cebulę, najlepiej surową, można przemycić na kanapkach lub zrobić swego rodzaju wzmacniający „syrop”.

Innego rodzaju naturalnym antybiotykiem i produktem wzmacniającym florę bakteryjną są kiszonki. Kiszone ogórki, kapusta, a także sok spod nich powinny być stałym elementem Twojego jadłospisu. Są pyszne, zdrowe i pomagają walczyć z infekcjami. Warto każdego dnia wypić 100 ml soku z kiszonych ogórków lub kapusty, a odporność tylko na tym zyska!

Odpoczynek i czas na sen

Prócz dołączania do dziennego menu określonych grup produktów, warto mieć świadomość, że o odporność zadba także właściwy odpoczynek oraz sen. Osoby, które nie zawsze przesypiają noce, są bardziej podatne na infekcje, odporność słabnie także poprzez stres, dlatego warto znaleźć czas na rozluźnienie, masaże czy drobne przyjemności.

Szukając porad na temat zdrowia, odżywiania, a także funkcjonowania organizmu warto odwiedzić serwis Dietetyk.guru.

Zdjęcie: Pixabay.com

Powiązane posty
Przeziębienie i grypa

Postaw na odporność

Okres jesienno-zimowy to co roku czas zwiększonej zachorowalności na przeziębienia i grypę. W…
Czytaj więcej
Przeziębienie i grypa

Olejki na katar – po co sięgnąć w czasie wakacyjnej infekcji?

Klimatyzacja, dynamiczna zmiana temperatur z bardzo wysokiej na niską i na odwrót, częste…
Czytaj więcej
Przeziębienie i grypa

Doskonały sposób na grypę ... można znaleźć w każdej kuchni!

W zimne jesienno-zimowe dni liczba zachorowań na grypę gwałtownie wzrasta. Chociaż najczęściej…
Czytaj więcej
Newsletter
Zapisz się na nasz newsletter!
Otrzymuj informacje o nowościach!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.