ŻywienieCo jesz?

Olej kokosowy -właściwości, zastosowanie.

olej kokosowy

Olej kokosowy jest stosowany nie tylko w kuchni, ale jest również wykorzystywany do pielęgnacji ciała. Jest także polecanym produktem dla osób odchudzających się. Nie odkłada się w postaci niechcianego tłuszczu, a wykorzystywany jest do spalania kalorii i wytwarzania energii. Olej kokosowy jest najbardziej wartościowym produktem pozyskiwanym z kokosa.

Olej kokosowy właściwości.

  1. Regularne spożycie oleju kokosowego pomaga zapobiec chorobie Alzheimera.
  2. Olej zawiera w sobie witaminę C, E, B2, B6, potas, fosfor, żelazo, jod, wapń i inne wartościowe substancje.
  3. Posiada właściwości lecznicze, przez co ma wiele zastosowań.
  4. Olej kokosowy poprzez zawartość tylu witamin bardzo dobrze działa na naszą odporność.
  5. Ma również działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.
  6. Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca, cukrzycy oraz poprawia poziom cholesterolu.
  7. Olej działa antyseptycznie.
  8. Nie obciąża woreczka trzustki, woreczka żółciowego i wątroby podczas trawienia.
  9. Pomaga ułatwić wchłanianie substancji odżywczych.

Olej kokosowy nierafinowany.

Olej kokosowy nierafinowany jest najzdrowszą formą do spożywania. Jest tłoczony na zimno poniżej 40 stopni C, w sposób mechaniczny. Dzięki tym procesom olej nie traci swoich wartościowych właściwości odżywczych. Tylko ta wersja oleju zachowuje witaminę E, która chroni olej przed jełczeniem i zmniejsza szkody związane z wpływem wolnych rodników w naszym ciele. W sklepach można go spotkać pod nazwą Virgin. Olej nierafinowany jest niemal dwukrotnie droższy od rafinowanego.

Olej kokosowy rafinowany.

Olej rafinowany, czyli oczyszczony. Odbywa się to w wysokiej temperaturze, natomiast sam olej poddaje się obróbkom chemicznym. Ta metoda jest dużo wydajniejsza, ale niestety sprawia, że olej traci zapach i swoje właściwości. Jedyny plus takiej obróbki to bezwonność produktu, co przekonuje wielu odbiorców. Olej kokosowy rafinowany jest o wiele tańszy, niż olej nierafinowany, jednakże nie posiada swoich bogatych właściwości. Znajdziemy go pod nazwą rafinowany bądź bezwonny.

Olej kokosowy zastosowanie.

Olej kokosowy jest zdrową propozycją dla ludzi chcących dobrze się odżywiać, jak i pięknie wyglądać.

Zastosowanie w kosmetyce oraz medycynie naturalnej:

  • Łagodzi oparzenia, obtarcia, zadrapania;
  • Występuje w postaci kremu do twarzy, który wygładza zmarszczki i nawilża;
  • Odżywia włosy;
  • Wykorzystuje się go do masażu;
  • Sprawdza się jako błyszczyk do ust;
  • Nawilży skórę po goleniu;
  • Zwalcza rozstępy;

Zastosowanie w kuchni:

  • Służy jako tłuszcz do smażenia;
  • Dodaje się go do kawy lub herbaty, by uzyskać kokosowy smak;
  • Nadaje się do smarowania pieczywa;
  • Zastępuje olej roślinny;

Wartości odżywcze oleju kokosowego.

Wartości odżywcze oleju kokosowego są podawane na 100 gram (g).

  • Wartość energetyczna (kalorie) – 900 kcal;
  • Tłuszcze – 98% (nasycone);
  • Białko – 0 g;
  • Węglowodany – 0 g;
  • Cholesterol – 0 g;
  • Sód – 0 g;
  • Błonnik pokarmowy – 0 g

Powiązane posty
Co jesz?

4 nieoczywiste przyczyny wysokiego cholesterolu

Podwyższony poziom cholesterolu może mieć wiele przyczyn. W dużej mierze wynika z…
Czytaj więcej
Co jesz?

Naturalne probiotyki w diecie

Probiotyki to dobre bakterie, które zasiedlają między innymi układ pokarmowy, wspomagając…
Czytaj więcej
Co jesz?

Niemal magiczne właściwości magnezu

Suplementy diety bywają niedocenione, gdyż społeczeństwo podświadomie zakłada, iż stosowanie…
Czytaj więcej
Newsletter
Zapisz się na nasz newsletter!
Otrzymuj informacje o nowościach!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.