Pietruszka, pietruszka i jeszcze raz pietruszka!
To niesamowite zioło lecznicze, które jest wspaniałe w smaku i bardzo przyjemne dla żołądka. Pietruszka jest wykorzystywana w wielu potrawach, pomaga odzyskać zdrowie, a to dlatego, że jej korzeń zawiera bardzo dużą ilość wapnia, witamin z grupy B oraz żelaza. Pietruszka to również doskonałe źródło zarówno magnezu i wapnia, a zwłaszcza potasu. Warto także wspomnieć, że pietruszka jest bogata w witaminę A, beta-karoten i witaminę C. Jeśli zależy Ci na tym, aby mieć zdrowe kości, to również jedz pietruszkę. Już wieki temu pietruszkę wykorzystywano do leczenia problemów z nerkami: piasku, kamieni, zatorów oraz zapalenia pęcherza. Roślina ta jest niezawodnym środkiem moczopędnym, stosowanym do dnia dzisiejszego. Oprócz tego, korzeń pietruszki oraz jego zielone liście zawierają składniki uśmierzające ból stawów.
Z pietruszki można zrobić doskonały wywar leczniczy. Wystarczy zmieszać 1 litr wrzącej wody ze szklanką wypełnioną świeżą pietruszką. Następnie odczekać 15 min, odcedzić. Taki wywar można przechowywać w lodówce.
Wiele osób ma problemy z pęcherzem żółciowym, dlatego stosowanie pietruszki jest wręcz wskazane. Pomaga ona w usuwaniu kamieni żółciowych.
Oczywiście najlepiej jest stosować optymalną ilość pietruszki, nie wolno przesadzać, a kobiety w ciąży jednak powinny unikać jej dużych ilości.