Pietruszka, pietruszka i jeszcze raz pietruszka!
To niesamowite zioło lecznicze, które jest wspaniałe w smaku i bardzo przyjemne dla żołądka. Pietruszka jest wykorzystywana w wielu potrawach, pomaga odzyskać zdrowie, a to dlatego, że jej korzeń zawiera bardzo dużą ilość wapnia, witamin z grupy B oraz żelaza. Pietruszka to również doskonałe źródło zarówno magnezu i wapnia, a zwłaszcza potasu. Warto także wspomnieć, że pietruszka jest bogata w witaminę A, beta-karoten i witaminę C. Jeśli zależy Ci na tym, aby mieć zdrowe kości, to również jedz pietruszkę. Już wieki temu pietruszkę wykorzystywano do leczenia problemów z nerkami: piasku, kamieni, zatorów oraz zapalenia pęcherza. Roślina ta jest niezawodnym środkiem moczopędnym, stosowanym do dnia dzisiejszego. Oprócz tego, korzeń pietruszki oraz jego zielone liście zawierają składniki uśmierzające ból stawów.
Wiele osób ma problemy z pęcherzem żółciowym, dlatego stosowanie pietruszki jest wręcz wskazane. Pomaga ona w usuwaniu kamieni żółciowych.
Oczywiście najlepiej jest stosować optymalną ilość pietruszki, nie wolno przesadzać, a kobiety w ciąży jednak powinny unikać jej dużych ilości.