Kto z nas nie chciałby na co dzień cieszyć się idealnym zdrowiem, pełnią energii oraz piękną sylwetką? Czy taki stan jest możliwy do osiągnięcia? Sposobem na przywrócenie oraz utrzymanie prawidłowego funkcjonowania organizmu jest lecznicza, oczyszczająca organizm, dieta warzywno-owocowa autorstwa dr Ewy Dąbrowskiej. Wiele lat badań i obserwacji potwierdziło, że to właśnie warzywa i owoce mają najbardziej korzystny wpływ na regulację funkcji życiowych oraz oczyszczenie organizmu człowieka.
Na czym polega dieta owocowo-warzywna?
Dieta warzywno-owocowa, zwana także postem warzywno-owocowym, jest hołdem oddanym naturze. Czerpiąc z jej dobrodziejstw skutecznie można pozbyć się wielu schorzeń i chorób oraz utrzymać prawidłową wagę ciała. Jak zatem działa dieta warzywno-owocowa? Polega ona na ograniczeniu spożywanych produktów wyłącznie do warzyw i owoców, a więc odstawieniu mięsa oraz wszystkich pokarmów wysoko przetworzonych. W wyniku tego, że organizm otrzymuje, podczas trwania postu, ograniczoną ilość pokarmu, przechodzi w tryb odżywiania wewnętrznego, czyli „zjadania” własnych zapasów. Wynikiem tego procesu jest:
-
usunięcie toksyn oraz uszkodzonych komórek z organizmu,
-
pozbycie naddatku wody,
-
redukcja zbędnej tkanki tłuszczowej.
Ze względu na restrykcyjny i leczniczy charakter oczyszczającej diety warzywno-owocowej, przeprowadza się ją w certyfikowanych ośrodkach pod okiem specjalistów, którzy przygotowują menu zgodne z wytycznymi diety. Tego typu wczasy z dietą oczyszczającą są wskazane dla osób dotkniętych takimi schorzeniami jak m.in. na otyłość, nadciśnienie, alergie, miażdżyca, wysoki poziom cholesterolu czy choroby zwyrodnieniowe.
Co jeść podczas diety warzywno-owocowej?
Podstawą jadłospisu diety dr Ewy Dąbrowskiej są wyselekcjonowane owoce i warzywa. Wybieramy te niskoenergetyczne, czyli posiadające ograniczoną ilość białek, tłuszczów i węglowodanów. Podczas diety oczyszczającej komponujemy posiłki zawierające warzywa ubogie w substancje odżywcze:
-
korzeniowe m.in. marchew, seler, pietruszka, buraki, chrzan,
-
kapustne – kalafior, brokuł, kapusta,
-
cebulowe – cebula, czosnek, por,
-
liściaste – sałata, zioła,
-
dyniowate – ogórki, dynia, kabaczek,
-
psiankowate – pomidory, papryka,
Z owoców, korzystnie wpływających na redukcję złogów i tym samym spadek masy ciała, które wprowadzamy do jadłospisu to jabłka, grapefruity oraz cytryny. Nie bez znaczenia jest także obróbka warzyw i owoców przed ich spożyciem. W celu zachowania ich zdrowotnych wartości najlepiej spożywać je w postaci surówek, soków, potraw duszonych, zup przygotowywanych bez tłuszczu.
Czego unikać w czasie postu warzywno-owocowego?
Dieta będzie skuteczna wtedy, gdy odstawimy mięso oraz produkty wysoko przetworzone m.in. mąkę, cukier, oleje rafinowane i utwardzone czy kawę. Kategorycznie rezygnujemy również ze spożywania zbóż, orzechów, ziemniaków, warzyw strączkowych, chleba, oleju oraz słodkich owoców. Ze względu na ich wysoką wartość energetyczną doprowadziłyby do przerwania odżywiania wewnętrznego – proces spalania tkanki tłuszczowej oraz zwyrodniałych tkanek uległby zahamowaniu.