Mówiąc „curry”, mamy zazwyczaj na myśli popularne sproszkowane potrawy (głównie korzenne) o charakterystycznej musztardowej barwie. To oczywiście dobry trop, aczkolwiek nie jedyny. Na Dalekim Wschodzie pojęcie to dotyczy przede wszystkim sposobu przyrządzania potraw – stąd też często w menu azjatyckich restauracji spotkać można dania mające na końcu słowo „curry”.
Curry – podstawowe informacje i skład
Według wielu źródeł historycznych curry wywodzi się z Indii i po dziś dzień właśnie głównie z tym regionem jest kojarzone. Ponadto można spotkać jego tajskie lub japońskie wariacje. Jak zostało wspomniane tytułem wstępu curry (lub kari) to w kuchni azjatyckiej sposób przyrządzania potraw. Co je cechuje? Przede wszystkim mnogość intensywnych przypraw oraz obecność sosu sporządzonego na bazie mleka kokosowego lub masła ghee.
W naszych rejonach curry można dostać w postaci mieszanki przypraw praktycznie w każdym sklepie spożywczym. Warto dodać, że ten sam produkt w Azji sprzedawany jest pod nazwą „masala”. Najważniejsza jest jednak zawartość curry. W środku najczęściej znaleźć można: kurkumę, kolendrę, kmin rzymski, imbir, chili, czosnek, pieprz czarny, kardamon, gałkę muszkatołową, czarną gorczycę, goździki oraz cynamon.
Pyszne przepisy na dania z curry
Curry zadomowiło się również w naszej kuchni, a Polacy bardzo chętnie od lat sięgają po tę przyprawę. Sami jesteśmy jej wielkimi fanami. Z tego powodu wybraliśmy cztery smakowite przepisy, które sprawdzą się podczas różnych okazji. Oto one:
- Rozgrzewające curry indyjskie z kurczakiem – https://uwielbiam.pl/przepis/rozgrzewajace-curry-indyjskie,
- Wegańskie, bezmięsne curry z kalafiora i pomidorów – https://uwielbiam.pl/przepis/curry-z-kalafiora-i-pomidorow,
- Wegetariańskie curry z cieciorką w sosie pomidorowym – https://uwielbiam.pl/przepis/cieciorka-w-pomidorowym-sosie-curry,
- Spaghetti z kurczakiem w sosie curry – https://uwielbiam.pl/przepis/spaghetti-z-kurczakiem-w-sosie-curry-2.
Pozostaje nam życzyć Wam (i sobie) smacznego!