Zdrowa żywność | Zdrowa dieta | zdrowojemy.pl

Curry, kari, masala – przyprawa o niejedynym imieniu

Curry, kari, masala – przyprawa o niejedynym imieniu

Curry, kari, masala – przyprawa o niejedynym imieniu

Mówiąc „curry”, mamy zazwyczaj na myśli popularne sproszkowane potrawy (głównie korzenne) o charakterystycznej musztardowej barwie. To oczywiście dobry trop, aczkolwiek nie jedyny. Na Dalekim Wschodzie pojęcie to dotyczy przede wszystkim sposobu przyrządzania potraw – stąd też często w menu azjatyckich restauracji spotkać można dania mające na końcu słowo „curry”.

Curry – podstawowe informacje i skład

Według wielu źródeł historycznych curry wywodzi się z Indii i po dziś dzień właśnie głównie z tym regionem jest kojarzone. Ponadto można spotkać jego tajskie lub japońskie wariacje. Jak zostało wspomniane tytułem wstępu curry (lub kari) to w kuchni azjatyckiej sposób przyrządzania potraw. Co je cechuje? Przede wszystkim mnogość intensywnych przypraw oraz obecność sosu sporządzonego na bazie mleka kokosowego lub masła ghee.

W naszych rejonach curry można dostać w postaci mieszanki przypraw praktycznie w każdym sklepie spożywczym. Warto dodać, że ten  sam produkt w Azji sprzedawany jest pod nazwą „masala”. Najważniejsza jest jednak zawartość curry. W środku najczęściej znaleźć można: kurkumę, kolendrę, kmin rzymski, imbir, chili, czosnek, pieprz czarny, kardamon, gałkę muszkatołową, czarną gorczycę, goździki oraz cynamon.

Pyszne przepisy na dania z curry

Curry zadomowiło się również w naszej kuchni, a Polacy bardzo chętnie od lat sięgają po tę przyprawę. Sami jesteśmy jej wielkimi fanami. Z tego powodu wybraliśmy cztery smakowite przepisy, które sprawdzą się podczas różnych okazji. Oto one:

Pozostaje nam życzyć Wam (i sobie) smacznego!

Exit mobile version