Mąka semolina znajduje coraz szersze zastosowanie w europejskiej kuchni. Jej dobroczynny wpływ na układ trawienny pomógł niejednej osobie z problemami z trawieniem. W dobie popularności na zdrową żywność rośnie świadomość społeczna o wpływie pożywienia na nasze zdrowie. Dlatego w poszukiwaniu alternatywy dla tradycyjnej mąki pszennej, można śmiało sięgnąć po semolinę. W dzisiejszym wpisie scharakteryzujemy ten produkt i opiszemy, dlaczego warto wdrożyć go do swojej codziennej diety.
Co to jest semolina?
Semolina to gruboziarnista mąka lub drobna kasza o żółtym kolorze, którą uzyskuje się z pszenicy durum i używa do produkowania makaronu lub kuskusu. Niektórzy uważają, że semolina to kasza manna. To nieprawda, ponieważ semolina jest wytwarzana z twardej pszenicy durum. Kasza manna jest uzyskiwana ze zwykłej pszenicy (nie twardej). Semolina jest zdecydowanie zdrowszym zamiennikiem mąki pszennej.
Czy semolina jest zdrowa dla organizmu?
Mąka semolina z pszenicy durum jest zdrowa dla organizmu, ponieważ zawiera dużą ilość węglowodanów, białka oraz błonnika pokarmowego. W przeciwieństwie do tradycyjnej mąki pszennej ma bardzo niski indeks glikemiczny.
W przypadku osób zmagających się z problemami układu pokarmowego takimi jak problemy z trawieniem, semolina jest jak najbardziej wskazana. Wykazuje również działanie obniżające poziom glukozy u osób, chorujących na cukrzycę.
Semolina ma dużą zawartość potasu, który wspiera pracę nerek oraz fosforu i magnezu, które wspomagają pracę układu nerwowego. To idealny zamiennik mąki pszennej. Nie posiada niebezpiecznych dla organizmu tłuszczy i nie podnosi poziomu cholesterolu. Semolina jest również bogata w miedź, żelazo oraz witaminę B1, kwas pantotenowy i foliany. Osoby, które chcą zredukować masę ciała, powinny spożywać makarony wykonane z semoliny. Mają dużą zawartość błonnika i są dietetyczne.
Semolina zawiera gluten, jednak niekiedy zdarza się, że jest tolerowana przez osoby cierpiące na celiakię. Wynika to z różnic w zawartości białek glutenowych: gliadynów i gluteninów.
Właściwości odżywcze semoliny
Do najważniejszych właściwości semoliny, które mają bardzo pozytywny wpływ na ludzki organizm, zalicza się:
- poprawę trawienia,
- działanie odchudzające – dzięki sporej ilości błonnika reguluje pracę układu trawiennego i przyśpiesza metabolizm, jak również potęguje uczucie sytości, przez co nie sięgamy od razu po przekąskę,
- regenerację mięśni – dzięki zawartości magnezu,
- pozytywny wpływ na oczy – spora ilość luteiny poprawia widzenie,
- pomaga w walce z anemią – zawiera dużo żelaza, a przyjmowana z odpowiednią suplementacją, potrafi zdziałać cuda,
- pozytywny wpływ na układ krążenia – wszystko dzięki sporej zawartości witamin z grupy B, cynku oraz fosforu. Obniża również ciśnienie tętnicze krwi,
- działanie antywirusowe – wszystko dzięki sporej ilości cynku, który pomaga również uzupełnić dietę kobiety w ciąży, jak również załagodzić dolegliwości związane z prostatą,
- dawka energii – skrobia zawarta w mące durum zapewnia uczucie sytości na dłużej i zapewnia dodatkową dawkę energii,
- korzystny wpływ na układ nerwowy,
- poprawę funkcji nerek – dzięki zawartości potasu.
Mąka semolina – gdzie kupić
Semolina nie będzie dostępna w każdym sklepie spożywczym, ponieważ nie jest jeszcze tak popularna, jak klasyczne mąki. Natomiast w większych sklepach, na półkach ze zdrową żywnością na pewno ją znajdziesz. Jeżeli nie masz w pobliżu większego marketu, możesz z powodzeniem zamówić ją w sklepie internetowym.
źródło zdjęcia: freepik.com