Zdrowa żywność | Zdrowa dieta | zdrowojemy.pl

Co to jest semolina? Zastosowanie i wartości odżywcze

Co to jest semolina? Zastosowanie i wartości odżywcze

Co to jest semolina? Zastosowanie i wartości odżywcze

Mąka semolina znajduje coraz szersze zastosowanie w europejskiej kuchni. Jej dobroczynny wpływ na układ trawienny pomógł niejednej osobie z problemami z trawieniem. W dobie popularności na zdrową żywność rośnie świadomość społeczna o wpływie pożywienia na nasze zdrowie. Dlatego w poszukiwaniu alternatywy dla tradycyjnej mąki pszennej, można śmiało sięgnąć po semolinę. W dzisiejszym wpisie scharakteryzujemy ten produkt i opiszemy, dlaczego warto wdrożyć go do swojej codziennej diety.

Co to jest semolina?

Semolina to gruboziarnista mąka lub drobna kasza o żółtym kolorze, którą uzyskuje się z pszenicy durum i używa do produkowania makaronu lub kuskusu. Niektórzy uważają, że semolina to kasza manna. To nieprawda, ponieważ semolina jest wytwarzana z twardej pszenicy durum. Kasza manna jest uzyskiwana ze zwykłej pszenicy (nie twardej). Semolina jest zdecydowanie zdrowszym zamiennikiem mąki pszennej.

Czy semolina jest zdrowa dla organizmu?

Mąka semolina z pszenicy durum jest zdrowa dla organizmu, ponieważ zawiera dużą ilość węglowodanów, białka oraz błonnika pokarmowego. W przeciwieństwie do tradycyjnej mąki pszennej ma bardzo niski indeks glikemiczny.

W przypadku osób zmagających się z problemami układu pokarmowego takimi jak problemy z trawieniem, semolina jest jak najbardziej wskazana. Wykazuje również działanie obniżające poziom glukozy u osób, chorujących na cukrzycę.

Semolina ma dużą zawartość potasu, który wspiera pracę nerek oraz fosforu i magnezu, które wspomagają pracę układu nerwowego. To idealny zamiennik mąki pszennej. Nie posiada niebezpiecznych dla organizmu tłuszczy i nie podnosi poziomu cholesterolu. Semolina jest również bogata w miedźżelazo oraz witaminę B1kwas pantotenowy i foliany. Osoby, które chcą zredukować masę ciała, powinny spożywać makarony wykonane z semoliny. Mają dużą zawartość błonnika i są dietetyczne.

Semolina zawiera gluten, jednak niekiedy zdarza się, że jest tolerowana przez osoby cierpiące na celiakię. Wynika to z różnic w zawartości białek glutenowych: gliadynów i gluteninów.

Właściwości odżywcze semoliny

Do najważniejszych właściwości semoliny, które mają bardzo pozytywny wpływ na ludzki organizm, zalicza się:

Mąka semolina – gdzie kupić

Semolina nie będzie dostępna w każdym sklepie spożywczym, ponieważ nie jest jeszcze tak popularna, jak klasyczne mąki. Natomiast w większych sklepach, na półkach ze zdrową żywnością na pewno ją znajdziesz. Jeżeli nie masz w pobliżu większego marketu, możesz z powodzeniem zamówić ją w sklepie internetowym.

źródło zdjęcia: freepik.com 

Exit mobile version