Siemię lniane to małe nasionka lnu, które mają zdrowotne właściwości lecznicze dla naszego przewodu pokarmowego. Dodatkowo, poprawia samopoczucie w naturalny sposób. Czytając artykuł dowiecie się między innymi: Jakie są właściwości siemienia lnianego? Jakie są przepisy z siemienia lnianego? Jakie jest zastosowanie siemienia lnianego? Jak przyrządzić napar z siemienia lnianego? Jakie wartości odżywcze posiada siemię oraz na co można je stosować?
Siemię Lniane – właściwości lecznicze.
- Siemię lniane jest bogate między innymi w błonnik, dzięki temu usprawnia naszą pracę jelit, ułatwia oczyszczanie i sprawia, że wypróżnianie staje się regularne.
- Witaminy i minerały zawarte w siemieniu lnianym są w stanie pomóc utrzymać naturalną równowagę hormonalną u kobiet.
- Lignany mają działanie antyoksydacyjne i po przedostaniu się do układu pokarmowego posiadają zbliżone działanie do estrogenów.
- Obniża poziom glukozy i cholesterolu we krwi.
- Rodzaj błonnika zawarty w nasionach lnu zapobiegają zaparciom, przy ich stosowaniu konieczne jest wypijanie sporej ilości wody, inaczej zaparcia się nasilą.
- Ma zbawienny wpływ na wygląd skóry, paznokci i włosów.
- Kwasy tłuszczowe omega-3 zmniejszają ryzyko miażdżycy, zakrzepów oraz stanów zapalnych i wspierają pracę układu krążenia.
Siemię lniane – napar do picia.
Siemię lniane to idealny środek na odchudzanie. Według badań, stosowanie siemienia lnianego pomaga w hamowaniu rozwoju raka prostaty.
Aby zrobić napar wystarczy wsypać jedną łyżkę siemienia (10 gram), zalać wrzątkiem i nakryć, aby się parzyło. Po około 15-20 minutach mikstura jest gotowa do wypicia. Koniecznie musimy ją pić rano i wieczorem.
Na jakie dolegliwości można stosować siemię lniane?
Nasionka lnu można stosować na:
- Biegunkę;
- Infekcję dróg oddechowych;
- Odchudzanie;
- Podrażniony żołądek;
- Zgagę;
Siemię lniane – zastosowanie.
Zastosowanie nasion jest wykorzystywane w wielu stanach chorobowych. Ponadto działają kojąco na błonę śluzową i wspomagają trawienie pokarmu. Poprawiają i wzmacniają wygląd paznokci, skóry oraz włosów.
Siemię lniane – przepisy.
Nie ma konkretnych przepisów na gotowanie, smażenie, pieczenie dań. Siemię lniane możemy dodać do słodkich lub słonych posiłków np:
- Koktajli;
- Zup;
- Ryżu;
- Sałatek;
- Płatków;
- Naleśników;
- Jogurtu naturalnego lub owocowego;
- Sosów;
- Kanapek;
- Wypieków;
Siemię lniane – wartości odżywcze.
Wartości odżywcze siemienia lnianego są podane na typową porcje czyli łyżkę stołową (10 gram).
- Wartość energetyczna (kalorie) – 55 kcal;
- Białko – 2.0 g;
- Tłuszcz – 4.0 g;
- Węglowodany – 3.0 g;
- Cukry – 0 g;
- Cholesterol – 0 mg;
Minerały:
- Wapń (Ca) – 30 mg;
- Żelazo (Fe) – 2.43 mg;
- Sód (Na) – 3.0 mg;
Witaminy:
- Witamina C (kwas askorbinowy) – 0 mg;
- Witamina A – 0 IU;
Źródło: USDA Food Composition Databases