Porady

Catering dietetyczny w ciąży

Catering dietetyczny w ciąży
Catering dietetyczny w ciąży

Podczas ciąży kobieta powinna jeść dla dwojga, a nie za dwoje. Jest to szczególny okres, w którym ciężarna musi dbać o to, by w jej jadłospisie znajdowały się wszystkie makro- i mikroskładniki. Oprócz 9 miesięcy noszenia dziecka pod sercem, okres ciąży może być bardzo stresujący dla przyszłej mamy. Właśnie w tym okresie warto wybrać catering dietetyczny dla kobiet w ciąży, by móc zapomnieć robieniu zakupów i bilansowaniu swojej diety, a jednocześnie poświęcić więcej czasu, aby zadbać o siebie i dziecko.

Dieta w ciąży – najważniejsze zasady

Jedz 5 pożywnych posiłków dziennie, gdyż regularne spożywanie pomaga regulować metabolizm i utrzymać poziom cukru we krwi. Każdy posiłek powinien zawierać warzywa. Jedz warzywa gotowane, gotowane na parze i surowe. Wybierz wartościowe źródła węglowodanów, takich jak: quinoa, amarantus, proso, kasza gryczana, batat. Zwiększ ilość białka w swojej diecie, używaj różnych źródeł białka w proporcjach 60% zwierzęcego i 40% roślinnego. Szukaj cennych źródeł tłuszczów, zwłaszcza bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe: wysokiej jakości mięsa, oliwy z oliwek, awokado, jaj, nasion, orzechów, oleju lnianego i ryb.

Zredukuj ilość słodyczy. Zmniejsz ilość soli w swojej diecie i unikaj słonych potraw. Wyeliminuj fast foody. Pij około 3 litry płynów bez cukru dziennie. Najlepszy wybór to woda mineralna (powinna stanowić około 60-80% spożywanego płynu), a także zielona herbata, herbaty ziołowe i świeżo wyciskane soki. Jeśli lekarz nie stwierdzi przeciwwskazań, skup się na regularnej aktywności fizycznej – spokojnych spacerach, pływaniu, jodze dla kobiet w ciąży, czy zajęciach fitnessu osobistego.

Dlaczego prawidłowe odżywianie w czasie ciąży jest tak ważne?

Odżywianie w czasie ciąży ma istotny wpływ na zdrowie dziecka, nie tylko w okresie płodowym i niemowlęcym, ale także w wieku dorosłym. Jest to tak zwany program zdrowego żywienia niemowląt, który zakłada, że ​​metabolizm człowieka rozwinął się już w okresie życia płodowego i zależy od wielu czynników środowiskowych, w tym diety ciężarnej. Sposób odżywiania się w czasie ciąży może znacznie wpłynąć na masę urodzeniową Twojego dziecka. Niemowlęta z niską masą urodzeniową (<2500 g) i dużą budową ciała (>4000 g) są bardziej narażone na przyszłe choroby, takie jak otyłość, cukrzyca typu 2 i choroby serca. Wybierz catering dietetyczny Nowy Dwór Mazowiecki i ciesz się urokami ciąży, bez stresu o odpowiednie odżywianie siebie i maleństwa.

Dieta w ciąży – co jeść?

W czasie ciąży nie powinnaś przede wszystkim stosować suplementów diety, ale powinnaś utrzymywać odpowiednią równowagę w swojej diecie, unikać niezdrowej żywności i wybierać wartościowe pokarmy. Oczywiście, jeśli lekarz zaleci suplementy, zażywaj je dokładnie zgodnie z zaleceniami. Dieta w ciąży powinna być bogata w witaminy i składniki mineralne znajdujące się w zdrowej żywności, a nie w sztucznych preparatach. Catering dietetyczny Góra Kalwarii obejmuje wszystkie te założenia i jest idealnym rozwiązaniem dla przyszłych mam.

Jakich pokarmów należy unikać w czasie ciąży?

Jakich pokarmów należy unikać w czasie ciąży? W szczególności surowe produkty pochodzenia zwierzęcego są zabronione ze względu na ryzyko skażenia bakteryjnego. Unikaj surowego mięsa, surowych ryb, skorupiaków, surowych jajek, surowego mleka i serów zrobionych z tego mleka, niepasteryzowanych serów. Produkty te mogą zawierać niebezpieczne bakterie (Salmonella, Campylobacter jejuni, Listeria) lub pasożyty (Toxoplasma gondii). Niemyte owoce i warzywa oraz pakowane sałatki również stanowią zagrożenie skażeniem bakteryjnym.


Unikaj ryb drapieżnych i z zanieczyszczonych wód, takich jak tuńczyk, rekin, żaglica, makrela, węgorz amerykański, szczupak, panga i tilapia. Wybierz krótko żyjące ryby z Pacyfiku, Atlantyku i Morza Północnego. Sardynki, sumy, pstrągi, flądry, morszczuki, halibuty,, śledzie (ale nie bałtyckie) oraz skorupiaki: krewetki, przegrzebki, ostrygi, homary, kraby są bezpieczne w czasie ciąży. Oczywiście ryby i skorupiaki należy gotować przed jedzeniem, gdyż surowy może powodować infekcję bakteryjną, co jest bardzo niebezpieczne w czasie ciąży. Catering dietetyczny Siedlce bierze pod uwagę wszelkie zalecenia dietetyków klinicznych w zakresie diety dla kobiet w ciąży.

Powiązane posty
Porady

Jak wybrać idealny zestaw cateringowy na imprezę?

Planowanie imprezy to wyzwanie, które wymaga uwzględnienia wielu elementów. Jednym z kluczowych…
Czytaj więcej
Porady

Jaka powinna być dzienna dawka cholesterolu?

Cholesterol to składnik, który z jednej strony produkowany jest przez organizm, głównie przez…
Czytaj więcej
Porady

Jaki sklep ze zdrową żywnością wybrać?

Szukasz sklepu ze zdrową żywnością, który zaspokoi wszystkie Twoje potrzeby? Nie szukaj dalej…
Czytaj więcej
Newsletter
Zapisz się na nasz newsletter!
Otrzymuj informacje o nowościach!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.