EncyklopediaA

Aronia – pomaga na wzrok

aronia - właściwości

Autor: Piotrek Piłka

Aronia może osiągnąć wysokość nawet do 3 metrów. Liście mają barwę ciemnozieloną, a charakteryzują się tym, że zmieniają swój kolor w okresie jesiennym na czerwony lub pomarańczowy. Owoce aronii mają barwę ciemnogranatową. Zbiory są przeprowadzane w okresie od sierpnia do września.

Aronia – cudowne właściwości lecznicze.

Owoce aronii cechują się wspaniałymi właściwościami leczniczymi w okulistyce. Stosuje się je w celach profilaktycznych, ale również w celach leczenia jaskry lub ogólnie do poprawy wzroku. Oprócz okulistycznych właściwości, aronia pomaga w leczeniu nadciśnienia i miażdżycy. Doskonale sprawdza się u osób, które dbają o serce i chcą poprawić swój wzrok. Aronia posiada również wspaniałe właściwości uszczelniające i wzmacniające naczynia krwionośne. Poprawia ogólny stan naczyń krwionośnych, szczególnie tych umiejscowionych w oczach. Spożywanie aronii zaleca się podczas stosowania chemio lub radioterapii. Aronia doskonale chroni organizm przed nowotworami, ponieważ przeciwutleniacze zawarte w aronii doskonale zabezpieczają organizm przed zmianami w ciele człowieka. Aronię poleca się w szczególności informatykom, którzy spędzają dużo czasu przed ekranami komputera, ale również wiernym fanom seriali, którzy godzinami siedzą przed telewizorami w słabo oświetlonych pomieszczeniach. Aronia zwiększa naturalną barierę ochronną przed słońcem.

Nalewka z aronii. 

Przepis na nalewkę zwiększającą odporność oraz wzmacniającą naczynia krwionośne.

Składniki:

  • 1 litr wódki (najlepiej) 40%;
  • 1.5 kg aronii;
  • 0,5 kg cukru;
  • 0.25 litrów spirytusu około 90-96%;
  • kawałek imbiru – imbir pomaga w zwalczaniu wirusów;
  • laska wanilii;

Owoce trzeba dokładnie umyć, odsączyć papierowym ręcznikiem z nadmiaru wody i usunąć ogonki. Następnym krokiem jest wsypanie owoców do miski, dodanie imbiru, cukru i wanilii. Wszystko powinno zalać się alkoholem. Gotową miksturę odstawić w ciepłe, zaciemnione miejsce. Nalewka jest gotowa po 30 dniach. Nalewkę należy przelać do butelki i schować w chłodnym miejscu – niedostępnym dla dzieci i młodzieży poniżej 18. roku życia –  na około pół roku.

Aronia w ciąży – czy można ją spożywać?

Nie istnieją badania naukowe informujące o przeciwwskazaniach wynikających ze spożywania aronii lub przetworów dla kobiet będących w ciąży lub karmiących piersią, ale ze względów bezpieczeństwa spożywanie aronii w różnych postaciach nie jest zalecane.

Sok z aronii. 

Składniki:

  • 0.5 kg cukru;
  • cytryna;
  • garść liści porzeczki;
  • 1 kg aronii;
  • 1.5 litra wody;

Owoce aronii trzeba starannie umyć, włożyć do garnka i rozgnieść. Kolejno zalać wodą, dodać soku z cytryny, wsypać cukier i dodać wcześniej przygotowane liście z porzeczki. Tak stworzony wywar należy gotować około 30 min, następnie przelać przez sitko do czystych słoików.

 

Aronia – odmiany.

  1. Aronia 'Galicjanka’ – Polska odmiana
  2. Aronia 'Nero’ – Czeska odmiana
  3. Aronia 'Hugin’ – Szwedzka odmiana
  4. Aronia 'Viking’ – Finlandzka odmiana

Powiązane posty
bCo jesz?EncyklopediaŻywienie

Borówki - przepis na zdrowie

Borówka czerwona znana także jako borówka brusznica, czerwona jagoda, gogodze, to roślina…
Czytaj więcej
Encyklopediaj

Zielony jęczmień - właściwości lecznicze, skutki uboczne, wartości odżywcze.

Zielony jęczmień lub inaczej młody jęczmień dopiero zyskuje popularność, zwłaszcza u osób…
Czytaj więcej
Encyklopediac

Ciecierzyca - właściwości lecznicze, humus, przepisy, wartości odżywcze.

Ciecierzyca to roślina strączkowa. Wykorzystywana jest do przyrządzania między innymi humusu…
Czytaj więcej
Newsletter
Zapisz się na nasz newsletter!
Otrzymuj informacje o nowościach!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.