Autor: Piotrek Piłka
Aronia może osiągnąć wysokość nawet do 3 metrów. Liście mają barwę ciemnozieloną, a charakteryzują się tym, że zmieniają swój kolor w okresie jesiennym na czerwony lub pomarańczowy. Owoce aronii mają barwę ciemnogranatową. Zbiory są przeprowadzane w okresie od sierpnia do września.
Aronia – cudowne właściwości lecznicze.
Owoce aronii cechują się wspaniałymi właściwościami leczniczymi w okulistyce. Stosuje się je w celach profilaktycznych, ale również w celach leczenia jaskry lub ogólnie do poprawy wzroku. Oprócz okulistycznych właściwości, aronia pomaga w leczeniu nadciśnienia i miażdżycy. Doskonale sprawdza się u osób, które dbają o serce i chcą poprawić swój wzrok. Aronia posiada również wspaniałe właściwości uszczelniające i wzmacniające naczynia krwionośne. Poprawia ogólny stan naczyń krwionośnych, szczególnie tych umiejscowionych w oczach. Spożywanie aronii zaleca się podczas stosowania chemio lub radioterapii. Aronia doskonale chroni organizm przed nowotworami, ponieważ przeciwutleniacze zawarte w aronii doskonale zabezpieczają organizm przed zmianami w ciele człowieka. Aronię poleca się w szczególności informatykom, którzy spędzają dużo czasu przed ekranami komputera, ale również wiernym fanom seriali, którzy godzinami siedzą przed telewizorami w słabo oświetlonych pomieszczeniach. Aronia zwiększa naturalną barierę ochronną przed słońcem.
Nalewka z aronii.
Przepis na nalewkę zwiększającą odporność oraz wzmacniającą naczynia krwionośne.
Składniki:
- 1 litr wódki (najlepiej) 40%;
- 1.5 kg aronii;
- 0,5 kg cukru;
- 0.25 litrów spirytusu około 90-96%;
- kawałek imbiru – imbir pomaga w zwalczaniu wirusów;
- laska wanilii;
Owoce trzeba dokładnie umyć, odsączyć papierowym ręcznikiem z nadmiaru wody i usunąć ogonki. Następnym krokiem jest wsypanie owoców do miski, dodanie imbiru, cukru i wanilii. Wszystko powinno zalać się alkoholem. Gotową miksturę odstawić w ciepłe, zaciemnione miejsce. Nalewka jest gotowa po 30 dniach. Nalewkę należy przelać do butelki i schować w chłodnym miejscu – niedostępnym dla dzieci i młodzieży poniżej 18. roku życia – na około pół roku.
Aronia w ciąży – czy można ją spożywać?
Nie istnieją badania naukowe informujące o przeciwwskazaniach wynikających ze spożywania aronii lub przetworów dla kobiet będących w ciąży lub karmiących piersią, ale ze względów bezpieczeństwa spożywanie aronii w różnych postaciach nie jest zalecane.
Sok z aronii.
Składniki:
- 0.5 kg cukru;
- cytryna;
- garść liści porzeczki;
- 1 kg aronii;
- 1.5 litra wody;
Owoce aronii trzeba starannie umyć, włożyć do garnka i rozgnieść. Kolejno zalać wodą, dodać soku z cytryny, wsypać cukier i dodać wcześniej przygotowane liście z porzeczki. Tak stworzony wywar należy gotować około 30 min, następnie przelać przez sitko do czystych słoików.
Aronia – odmiany.
- Aronia 'Galicjanka’ – Polska odmiana
- Aronia 'Nero’ – Czeska odmiana
- Aronia 'Hugin’ – Szwedzka odmiana
- Aronia 'Viking’ – Finlandzka odmiana