Żywienie

5 produktów wegetariańskich bogatych w białko

5 produktów wegetariańskich bogatych w białko
5 produktów wegetariańskich bogatych w białko


Prawidłowe funkcjonowanie organizmu zapewnia równowaga wszystkich składników odżywczych. Wśród nich znajduje się także białko, będące jednym z najważniejszych elementów – wspomaga ono układ odpornościowy i ułatwia trawienie. W których produktach roślinnych można znaleźć go najwięcej?

1. Fasola

Ta roślina już od wielu lat jest znana ze swoich prozdrowotnych właściwości – korzystnie wpływa na poziom złego cholesterolu, obniża ciśnienie krwi i poprawia perystaltykę jelit. Szacuje się, że na świecie istnieje ponad 400 odmian fasoli, a poszczególne jej gatunki mogą przybierać biały, beżowy, zielony, różowy lub czarny odcień. Dzięki wysokiej zawartości białka (aż 22%) jest doskonałym zamiennikiem mięsa, które ma go jedynie kilkanaście procent. Można ją ponadto przyrządzić na wiele sposobów – powstanie z niej nie tylko rozgrzewające danie z sosem pomidorowym, ale również kanapkowa pasta z pieczonymi warzywami czy… wegański smalczyk z cebulą i odrobiną majeranku.

2. Tofu

Produkty wegetariańskie zyskują coraz większą popularność – na sklepowych półkach można znaleźć wiele roślinnych propozycji, które przypadną do gustu nie tylko wegetarianom, ale również osobom, które na co dzień jedzą mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego. Nie inaczej jest z tofu, czyli twarogiem, powstającym na bazie mleka sojowego. W 100 gramach tego produktu można znaleźć aż 12 gramów białka! Dostarcza ono również magnezu, żelaza, fosforu, wapnia i witaminy E. Wśród jego odmian można wyróżnić twardą i jedwabistą – różnią się one główne metodą uzyskiwania – a także rozmaite warianty smakowe (naturalne, marynowane w sosie sojowym, ziołowe czy wędzone).

3. Tempeh

Ten pochodzący z Indonezji zamiennik mięsa uznano za jeden z najzdrowszych produktów świata i zalicza się go do grupy tzw. superfoods. Zawiera aż 20% wysokiej jakości białka, a także niezbędne do prawidłowego funkcjonowania aminokwasy. Jego zaletą jest także obecność nienasyconych tłuszczy omega 3, 6 i 9 oraz witamin w grupy B i kwasu foliowego. Jego smak opisywany jest jako orzechowo-pieczarkowy, dlatego doskonale sprawdzi się w roli dodatku do sałatek i wrapów z warzywami. Świetnie odnajdzie się także w towarzystwie marynat i sosów, stanowiąc doskonały zamiennik mięsa.

4. Spirulina

Spirulina to sproszkowane algi z gatunku sinic. Podobnie jak tempeh jest ona zaliczana do grupy superfoods, czyli produktów odznaczających się dużą zawartością wartościowych składników odżywczych. Ten produkt zawiera 60-70% białka, a także spore ilości odpowiedzialnego za ochronę antyoksydacyjną organizmu beta-karotenu oraz witaminy: B12, E, D czy K. Spirulina słynie także ze swoich właściwości oczyszczających i przeciwzapalnych. Jej spożywanie sprzyja też odchudzaniu (ponieważ hamuje apetyt i daje uczucie sytości), minimalizuje ryzyko zachorowania na miażdżycę i pomaga w leczeniu anemii.

5. Soczewica

Ta roślina znajduje coraz większe zastosowanie nie tylko w kuchni wegetariańskiej – często pojawia się ona na stołach osób, które w swojej diecie znajdują miejsce na mięso i produkty odzwierzęce. Jej najpopularniejsze odmiany to czarna, zielona i czerwona, a każda z nich wyróżnia się wysoką zawartością białka – w 100 gramach tego produktu można znaleźć ok. 24 gramy tego składnika. Oprócz niego w soczewicy znajduje się także cenny błonnik, odpowiedzialny m.in. za prawidłową perystaltykę jelit, poprawiający funkcjonowanie układu nerwowego kwas foliowy, a także takie minerały jak: sód, cynk, wapń, jod. Co można przyrządzić z tej rośliny? Możliwości jest wiele – pastę z dodatkiem suszonych pomidorów, pieczony pasztet, burgery czy pikantny farsz do pierogów.

Powiązane posty
SłodyczeŻywienie

Dubajska czekolada mleczna z kunafą – dlaczego ten orientalny przysmak podbija serca smakoszy?

Czekolada to słodycz uwielbiana na całym świecie, jednak nie każda tabliczka smakuje tak samo. W…
Czytaj więcej
Żywienie

10 kroków do tego, by Twój dzień był udany

Codzienny pośpiech i szybkie tempo życia sprawiają, że często zapominamy o tym co…
Czytaj więcej
Żywienie

Zdrowy zamiennik mąki do wypieków i nie tylko

Zdrowe odżywianie obecnie jest bardzo ważne dla coraz większej grupy osób, a rosnąca…
Czytaj więcej
Newsletter
Zapisz się na nasz newsletter!
Otrzymuj informacje o nowościach!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.