Kolacja to nasz ostatni posiłek w ciągu dnia. Powinna być lekkostrawna, niezbyt wielka, a przy tym niesamowicie smaczna. Wiele osób rezygnuje wieczorem z klasycznego pieczywa, zamieniając je na pieczywo chrupkie. Jeśli należycie do tej grupy i nie macie już pomysłu z czym jeść pieczywo chrupkie na kolacje, ten artykuł z pewnością przypadnie Wam do gustu. Inspirujcie się – smacznego!
Kanapki z twarożkiem na pieczywie chrupkim
Twarożek to świetna propozycja na kolację. Aby go wykonać potrzebujecie:
- kostkę półtłustego twarogu,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 4 rzodkiewki,
- mały pęczek szczypiorku,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 kromki pieczywa chrupkiego Galicia Chrupak 3 Ziarna.
Przygotowanie twarożku kanapkowego jest naprawdę proste. W miseczce rozgniećcie widelcem twaróg i dodajcie do niego posiekany szczypiorek oraz pokrojoną w drobną kosteczkę rzodkiewkę. Dodajcie do nich jogurt, pomieszajcie i doprawcie do smaku. Podawajcie z pieczywem chrupkim Chrupak. To idealnie pyszna, lekka kolacja, która nasyci Wasze głodne brzuchy!
Jajko sadzone na pieczywie chrupkim Galicia
Nasza druga propozycja to coś dla fanów jajek. Jeżeli tak jak my je uwielbiacie, koniecznie przygotujcie sobie na kolację kanapkę z awokado i jajkiem sadzonym. Potrzebujecie:
- jedną kanapkę pieczywa chrupkiego Galicia BIO 3 Ziarna,
- jedno jajko,
- pół awokado,
- pomidor malinowy lub bawole serce,
- sól grubo mieloną.
Wykonanie kanapki jest banalnie proste. Kluczem do jej zrobienia jest wykonanie jajka sadzonego z płynnym żółtkiem. Na pieczywie układacie pokrojone awokado, jajko sadzone oraz dwa plastry pomidora. Wszystko oprószacie grubo mieloną solą i zajadacie ze smakiem. Gwarantujemy! Ta kanapka skradnie Wasze serca.
Sałatka grecka z pieczywem chrupkim
Jeśli jesteście fanami greckich smaków i lubicie jeść warzywa na kolację, ta propozycja będzie dla Was idealna! Aby przygotować sałatkę potrzebujecie:
- 2 pomidory,
- 1 mały ogórek szklarniowy lub 2 duże ogórki gruntowe,
- garść oliwek,
- ½ czerwonej cebuli,
- 150 gramów sera feta,
- 1 łyżeczkę oregano,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- czarny pieprz (najlepiej świeżo mielony),
- 2 chlebki pieczywa chrupkiego Galicia Orkisz i Słonecznik.
Zrobienie tej sałatki jest banalnie proste. Wszystkie warzywa oraz ser kroicie w kostkę, a cebulę w piórka. Dodajecie do nich przekrojone na pół oliwki, a następnie posypujecie wszystko oregano i pieprzem oraz dolewacie oliwę. Składniki mieszacie i zjadacie, przegryzając pieczywem chrupkim z dodatkiem orkiszu i słonecznika z oferty piekarni rzemieślniczej Galicia.