Wapń stanowi aż 1,4-1,66% masy ciała człowieka. Większość tego składnika mineralnego ulokowana jest w kościach i zębach. Niewielka ilość wapnia, która występuje w płynach międzykomórkowych, krwi i tkankach miękkich wpływa na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu.
W jaki sposób wapń wpływa na nasz organizm?
Wapń jest potrzebny do utrzymania zdrowych kości i zębów. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni i przyczynia się do właściwego krzepnięcia krwi, pomaga w przekaźnictwie nerwowym, wspiera metabolizm energetyczny oraz funkcje enzymów trawiennych, a także bierze udział w procesie podziału i specjalizacji komórek.
Skąd czerpiemy wapń?
Wapń można znaleźć w wielu produktach spożywczych. Najlepszym źródłem wapnia jest nabiał – zwłaszcza sery podpuszczkowe dojrzewające, mleko i jego przetwory (kefiry, jogurty). Wapń znajduje się również w warzywach zielonych (jarmuż, szpinak, brokuły) oraz w roślinach strączkowych, orzechach oraz rybach (najwięcej wapnia zawierają sardynki w oleju). Dodatkowe źródło wapnia mogą stanowić suplementy diety, np. Vitrum Calcium 1250 + Vitaminum D3 lub Vitrum Osteo.
Jak przyswajany jest wapń?
Bardzo ważną rolę w procesie przyswajania wapnia odgrywa witamina D, która ułatwia wchłanianie makroelementu z przewodu pokarmowego, a także utrzymanie jego właściwego poziomu we krwi. Najprostszym i podstawowym sposobem na dostarczenie do organizmu witaminy D jest ekspozycja na światło słoneczne. Pod wpływem promieniowania UVB w naszej skórze zachodzi synteza tej witaminy, dlatego jest ona często nazywana „witaminą słońca”. Niestety w Polsce, ze względu na położenie geograficzne, efektywna synteza skórna możliwa jest jedynie w okresie od maja do września. Natomiast jesienią i zimą powinniśmy suplementować witaminę D. Niektóre suplementy z wapniem, w tym również Vitrum Calcium 1250 + Vitaminum D3 lub Vitrum Osteo, wzbogacone zostały również o „witaminę słońca”.
Jak utrzymać odpowiedni poziom wapnia w organizmie?
Utrzymanie odpowiedniego poziomu wapnia jest kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Największe zapotrzebowanie na wapń mają dzieci w wieku 10-18 lat oraz kobiety w ciąży i karmiące piersią w wieku poniżej 19 lat.
Dlaczego wapń jest nam potrzebny?
Wapń jest makroelementem, który w naszym organizmie występuje w bardzo dużej ilości, przy czym najwięcej wapnia zmagazynowane jest w kościach. Układ kostny stanowi podporę dla tkanek miękkich całego ciała, a ponadto chroni przed urazami wiele ważnych narządów wewnętrznych, przede wszystkim mózg, serce, rdzeń kręgowy, a także naczynia krwionośne. Utrzymanie zdrowych i mocnych kości jest więc bardzo ważne dla naszego zdrowia. Niewielka ilość wapnia, która znajduje się poza układem kostnym również odgrywa istotną rolę: przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi, utrzymania właściwego metabolizmu energetycznego, pomaga w utrzymaniu odpowiedniego przekaźnictwa nerwowego oraz bierze udział w procesie podziału i specjalizacji komórek.
Jak zadbać o odpowiedni poziom wapnia w organizmie?
Aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na wapń, należy włączyć do jadłospisu nabiał (sery, mleko, jogurty), warzywa zielone (szpinak, brokuły, sałata), a także orzechy i ryby (zwłaszcza sardynki w oleju). O odpowiedni poziom wapnia w codziennym jadłospisie można również zadbać stosując suplementy diety, na przykład Vitrum Calcium 1250 + Vitaminum D3 lub Vitrum Osteo. Oba preparaty zawierają w swoim składzie również witaminę D, która jest niezwykle ważna, ponieważ pomaga w prawidłowym wchłanianiu i wykorzystywaniu wapnia oraz wspiera utrzymanie właściwego poziomu wapnia we krwi. Dodatkowo witamina D działa korzystnie na zdrowie kości i zębów oraz funkcjonowanie mięśni.
Źródła:
Normy żywienia dla populacji Polski. Mirosław Jarosz. Instytut Żywności i Żywienia 2017.