Akcesoria

Wybieramy deskę do krojenia. Drewniana, plastikowa czy szklana?

Wybieramy deskę do krojenia. Drewniana, plastikowa czy szklana?
Wybieramy deskę do krojenia. Drewniana, plastikowa czy szklana?

Deska do krojenia jest jednym z niezbędnych elementów wyposażenia kuchni. Dzięki niej bezpiecznie pokroimy różne produkty spożywcze, które będą składnikami przyrządzanych potraw na ciepło, ale i na zimno – kanapek na śniadanie, kolacji, sałatki warzywnej i owocowej. Ale jaką deskę kuchenną wybrać, by służyła nam jak najlepiej? Taką wykonaną z naturalnych materiałów, a może z tworzyw sztucznych? Prostą czy nowoczesną? Zobacz, w czym możesz wybierać!

Na rynku dostępna jest bardzo szeroka gama desek do krojenia, które różnią się od siebie materiałem wykonania, wielkością, kształtem, kolorem oraz trwałością i zastosowaniem. Według jakiego klucza wybrać deskę do krojenia do swojej kuchni? Stawiać na trwały materiał, wygląd, kolor, a może na sprawdzonego producenta? Poniżej kilka wskazówek, które mogą pomóc w podjęciu dobrej decyzji.

Materiały wykonania desek kuchennych

Deski do krojenia i siekania wykonane są z różnych materiałów. Choć najpopularniejsze są te drewniane i plastikowe, to w sklepach znajdziemy też inne rodzaje, na które warto zwrócić uwagę. Deski kuchenne mogą być wykonane między innymi z:

  • drewna
  • włókien bambusowych
  • tworzywa sztucznego
  • szkła

Każdy z produktów jest inny, a każdy materiał ma swoje wady i zalety. Warto poznać plusy i minusy każdego rodzaju desek, by jak najlepiej dostosować wybór do naszych potrzeb, ale i do kuchennej aranżacji.

Deski drewniane

To chyba najpopularniejszy rodzaj desek kuchennych. Deski drewniane do krojenia są trwałe, wygodne w użytkowaniu, łatwo dostępne, atrakcyjne cenowo, występują w różnych kształtach i wielkościach. Mogą być wykonane z drewna dębowego, bukowego, cisowego, akacjowego czy hebanu. Wyprodukowana z litego drewna deska kuchenna jest stosunkowo ciężka, ale jednocześnie nie jest zbyt twarda. Krojenie na niej ostrym nożem powoduje trwałe uszkodzenia, małe nacięcia i wrąbki, w których z biegiem czasu, mimo każdorazowego mycia po użyciu, gromadzą się zabrudzenia.

By drewniana deska do krojenia posłużyła nam jak najdłużej, warto o nią zadbać jeszcze przed pierwszym użyciem. Sposobem na przedłużenie jej żywotności jest impregnacja naturalnymi olejami. Deskę należy nasmarować olejem jadalnym, pozostawić do wchłonięcia i umyć pod wodą. Tak zaimpregnowana posłuży znacznie dłużej. Najlepiej sprawdzi się do krojenia produktów suchych, takich jak pieczywo.

Drewno, nawet to zaimpregnowane, charakteryzuje się wyższą niż tworzywo sztuczne i szkło nasiąkliwością, dlatego też krojenie soczystych warzyw i mięs na drewnianej desce może powodować jej nasiąkanie i przebarwianie. Desek tych nie powinno myć się w zmywarce. Z drugiej jednak strony, drewno ma naturalne cechy bakteriobójcze i właściwości do zasklepiania małych nacięć. Poza tym nie stępi naszych noży, w przeciwieństwie do desek szklanych i kamiennych. Aby jak najlepiej wykorzystać zalety desek drewnianych, trzeba pamiętać o odpowiedniej pielęgnacji. Od razu po użyciu deskę myjemy i wycieramy do sucha czystą szmatką. Nieumyta lub mokra deska to pożywka dla bakterii – chcemy tego uniknąć!

Deski bambusowe

Choć przypominają deski drewniane, to nie są wykonane z litego drewna, ale z mocno sprasowanej trawy. Po odpowiedniej obróbce włókna bambusowe stają się twardsze niż lite drewno, dzięki czemu deski te są trwalsze, nie nasiąkają wodą i dość szybko wysychają. Bambus jest lżejszy od drewna, dlatego nawet tej samej wielkości deski będą wygodniejsze w przenoszeniu niż drewniane. Również nie tępią noży.

Naturalny materiał, podobnie jak drewno, potrzebuje impregnacji. Deskę bambusową należy zaimpregnować przed pierwszym użyciem, a potem powtarzać tę czynność co jakiś czas. Do impregnacji także posłuży nam olej jadalny, którym pokryjemy deskę, pozostawimy do nasiąknięcia i opłuczemy pod wodą. Odpowiednia pielęgnacja sprawia, że deski bambusowe prezentują się bardzo stylowo. Można wykorzystać je nie tylko do krojenia i siekania, ale również do serwowania serów, wędlin lub innych przekąsek bezpośrednio na stoły.

Podobnie jak w przypadku desek drewnianych, bambusowych produktów nie zaleca się myć w zmywarkach. Zbyt wysoka temperatura i detergenty mają zły wpływ na strukturę deski, co może skutkować jej zniszczeniem.

Deski z tworzywa sztucznego

Akcesoria kuchenne wykonane z plastiku są bardzo popularne ze względu na swoją trwałość oraz stosunkowo niską cenę. Deski z tworzywa sztucznego są praktyczne i lekkie, dostępne w najróżniejszych kolorach, kształtach oraz wzorach, dlatego znajdują się niemal w każdej kuchni. Plastik cechuje się dużą wytrzymałością na uszkodzenia mechaniczne, dlatego produkty z niego wykonane posłużą w kuchni przez długi czas. Wbrew pozorom materiał ten jest bardzo higieniczny, nie sprzyja namnażaniu się bakterii i nie chłonie zapachów. Dopiero po wielokrotnym użytkowaniu, gdy na desce pojawią się widoczne ślady po ostrych nożach, w powstałych rowkach mogą rozwijać się bakterie, a deski zaczną przebarwiać się i pochłaniać intensywne zapachy. Deski plastikowe są odporne na silne detergenty i mocne szorowanie, a większość z nich można myć w zmywarkach. Ciekawe kolory sprawią, że dopasujemy je do każdej kuchennej aranżacji.Z

Deski szklane

Nowoczesne deski szklane spodobają się zwolennikom ładu, czystości i higieny w kuchni. To akcesoria, które sprawią, że krojenie nawet bardzo twardych produktów spożywczych, serów czy suszonego mięsa, nie wpłynie na ich wygląd oraz kondycję. Używanie ostrych noży nie spowoduje uszkodzeń – twarde, grube szkło pozostanie nienaruszone nawet po wielokrotnym użytkowaniu. Zaletą desek wykonanych ze szkła jest również piękny wygląd. Znajdziemy deski z nadrukami różnych miejsc, przedmiotów, kwiatów – artykuły prezentują się jak obrazy, które chciałoby się powiesić na ścianie.

Największą zaletą szklanych desek jest ich higieniczność – produkty nie rysują się, nie chłoną wilgoci i zapachów oraz nie doprowadzają do namnażania się bakterii. Nie zmieniają także swojego wyglądu. Z powodzeniem można wykorzystać je do krojenia soczystych lub aromatycznych produktów, takich jak cebula, czosnek, ryby i mięso. Są odporne na szorowanie i silne detergenty, można je myć w zmywarkach. Deski szklane szczególnie dobrze zaprezentują się w nowoczesnych wnętrzach. Wady? Twardy materiał sprzyja tępieniu noży, może ulec także wyszczerbieniu lub stłuczeniu. Trzeba też uważać podczas krojenia wilgotnych produktów, które mogą ślizgać się po desce.

Kolory i wzory desek do krojenia

Największą gamę kolorów znajdziemy wśród desek wykonanych z tworzywa sztucznego. Dzięki właściwościom materiału producenci oferują deski w całej palecie barw, jasne i ciemne, pastelowe i soczyste. Z kolei szklane deski zachwycają bogatym wzornictwem, będą zatem ciekawym dodatkiem do kuchni. Deski drewniane oraz bambusowe to coś dla zwolenników naturalnych materiałów. Można wybierać w jasnych beżach, ciemnych brązach i głębokich odcieniach, które pasować będą do mebli wenge.

Deski kuchenne klasyczne i nowoczesne

Wybierając deskę do swojej kuchni, zwróćmy uwagę na to, by pasowała ona do reszty wyposażenia kuchennego. Propozycji jest bardzo wiele – znajdziemy deski klasyczne o tradycyjnym wyglądzie i kształcie, ale również deski nowoczesne w modnym designie, który idealnie wpisze się w kuchnie minimalistyczne, miejskie i loftowe. Możemy wybrać również deski w odcieniach bieli, które sprawdzą się we wnętrzach w stylu skandynawskim lub postawić na propozycje dla aranżacji retro, prowansalskich oraz wiejskich.

W szerokiej gamie produktów dostępnych na rynku, dysponując wiedzą na temat materiałów, ich trwałości oraz użytkowania, z pewnością każdy znajdzie deskę do krojenia, która spełni jego oczekiwania.

Powiązane posty
Akcesoria

Wieszak do pokrywek, na kieliszki czy przybory kuchenne? Zadbaj o porządek w miejscu pracy!

Utrzymanie porządku w kuchni jest bardzo ważne. Kluczowe jest oczywiście zachowanie czystości i…
Czytaj więcej
Akcesoria

Renowacja powłok teflonowych

Mitem jest, że zadrapana powłoka patelni czy woka nadaje się jedynie do wyrzucenia. Zamiast…
Czytaj więcej
Akcesoria

Akcesoria kuchenne, które warto mieć

Kuchnia to miejsce, które wymaga odpowiedniej organizacji i przemyślanego planu. Poza dobrej…
Czytaj więcej
Newsletter
Zapisz się na nasz newsletter!
Otrzymuj informacje o nowościach!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.