Zdrowa żywność | Zdrowa dieta | zdrowojemy.pl

Wybieramy deskę do krojenia. Drewniana, plastikowa czy szklana?

Wybieramy deskę do krojenia. Drewniana, plastikowa czy szklana?

Wybieramy deskę do krojenia. Drewniana, plastikowa czy szklana?

Deska do krojenia jest jednym z niezbędnych elementów wyposażenia kuchni. Dzięki niej bezpiecznie pokroimy różne produkty spożywcze, które będą składnikami przyrządzanych potraw na ciepło, ale i na zimno – kanapek na śniadanie, kolacji, sałatki warzywnej i owocowej. Ale jaką deskę kuchenną wybrać, by służyła nam jak najlepiej? Taką wykonaną z naturalnych materiałów, a może z tworzyw sztucznych? Prostą czy nowoczesną? Zobacz, w czym możesz wybierać!

Na rynku dostępna jest bardzo szeroka gama desek do krojenia, które różnią się od siebie materiałem wykonania, wielkością, kształtem, kolorem oraz trwałością i zastosowaniem. Według jakiego klucza wybrać deskę do krojenia do swojej kuchni? Stawiać na trwały materiał, wygląd, kolor, a może na sprawdzonego producenta? Poniżej kilka wskazówek, które mogą pomóc w podjęciu dobrej decyzji.

Materiały wykonania desek kuchennych

Deski do krojenia i siekania wykonane są z różnych materiałów. Choć najpopularniejsze są te drewniane i plastikowe, to w sklepach znajdziemy też inne rodzaje, na które warto zwrócić uwagę. Deski kuchenne mogą być wykonane między innymi z:

Każdy z produktów jest inny, a każdy materiał ma swoje wady i zalety. Warto poznać plusy i minusy każdego rodzaju desek, by jak najlepiej dostosować wybór do naszych potrzeb, ale i do kuchennej aranżacji.

Deski drewniane

To chyba najpopularniejszy rodzaj desek kuchennych. Deski drewniane do krojenia są trwałe, wygodne w użytkowaniu, łatwo dostępne, atrakcyjne cenowo, występują w różnych kształtach i wielkościach. Mogą być wykonane z drewna dębowego, bukowego, cisowego, akacjowego czy hebanu. Wyprodukowana z litego drewna deska kuchenna jest stosunkowo ciężka, ale jednocześnie nie jest zbyt twarda. Krojenie na niej ostrym nożem powoduje trwałe uszkodzenia, małe nacięcia i wrąbki, w których z biegiem czasu, mimo każdorazowego mycia po użyciu, gromadzą się zabrudzenia.

By drewniana deska do krojenia posłużyła nam jak najdłużej, warto o nią zadbać jeszcze przed pierwszym użyciem. Sposobem na przedłużenie jej żywotności jest impregnacja naturalnymi olejami. Deskę należy nasmarować olejem jadalnym, pozostawić do wchłonięcia i umyć pod wodą. Tak zaimpregnowana posłuży znacznie dłużej. Najlepiej sprawdzi się do krojenia produktów suchych, takich jak pieczywo.

Drewno, nawet to zaimpregnowane, charakteryzuje się wyższą niż tworzywo sztuczne i szkło nasiąkliwością, dlatego też krojenie soczystych warzyw i mięs na drewnianej desce może powodować jej nasiąkanie i przebarwianie. Desek tych nie powinno myć się w zmywarce. Z drugiej jednak strony, drewno ma naturalne cechy bakteriobójcze i właściwości do zasklepiania małych nacięć. Poza tym nie stępi naszych noży, w przeciwieństwie do desek szklanych i kamiennych. Aby jak najlepiej wykorzystać zalety desek drewnianych, trzeba pamiętać o odpowiedniej pielęgnacji. Od razu po użyciu deskę myjemy i wycieramy do sucha czystą szmatką. Nieumyta lub mokra deska to pożywka dla bakterii – chcemy tego uniknąć!

Deski bambusowe

Choć przypominają deski drewniane, to nie są wykonane z litego drewna, ale z mocno sprasowanej trawy. Po odpowiedniej obróbce włókna bambusowe stają się twardsze niż lite drewno, dzięki czemu deski te są trwalsze, nie nasiąkają wodą i dość szybko wysychają. Bambus jest lżejszy od drewna, dlatego nawet tej samej wielkości deski będą wygodniejsze w przenoszeniu niż drewniane. Również nie tępią noży.

Naturalny materiał, podobnie jak drewno, potrzebuje impregnacji. Deskę bambusową należy zaimpregnować przed pierwszym użyciem, a potem powtarzać tę czynność co jakiś czas. Do impregnacji także posłuży nam olej jadalny, którym pokryjemy deskę, pozostawimy do nasiąknięcia i opłuczemy pod wodą. Odpowiednia pielęgnacja sprawia, że deski bambusowe prezentują się bardzo stylowo. Można wykorzystać je nie tylko do krojenia i siekania, ale również do serwowania serów, wędlin lub innych przekąsek bezpośrednio na stoły.

Podobnie jak w przypadku desek drewnianych, bambusowych produktów nie zaleca się myć w zmywarkach. Zbyt wysoka temperatura i detergenty mają zły wpływ na strukturę deski, co może skutkować jej zniszczeniem.

Deski z tworzywa sztucznego

Akcesoria kuchenne wykonane z plastiku są bardzo popularne ze względu na swoją trwałość oraz stosunkowo niską cenę. Deski z tworzywa sztucznego są praktyczne i lekkie, dostępne w najróżniejszych kolorach, kształtach oraz wzorach, dlatego znajdują się niemal w każdej kuchni. Plastik cechuje się dużą wytrzymałością na uszkodzenia mechaniczne, dlatego produkty z niego wykonane posłużą w kuchni przez długi czas. Wbrew pozorom materiał ten jest bardzo higieniczny, nie sprzyja namnażaniu się bakterii i nie chłonie zapachów. Dopiero po wielokrotnym użytkowaniu, gdy na desce pojawią się widoczne ślady po ostrych nożach, w powstałych rowkach mogą rozwijać się bakterie, a deski zaczną przebarwiać się i pochłaniać intensywne zapachy. Deski plastikowe są odporne na silne detergenty i mocne szorowanie, a większość z nich można myć w zmywarkach. Ciekawe kolory sprawią, że dopasujemy je do każdej kuchennej aranżacji.Z

Deski szklane

Nowoczesne deski szklane spodobają się zwolennikom ładu, czystości i higieny w kuchni. To akcesoria, które sprawią, że krojenie nawet bardzo twardych produktów spożywczych, serów czy suszonego mięsa, nie wpłynie na ich wygląd oraz kondycję. Używanie ostrych noży nie spowoduje uszkodzeń – twarde, grube szkło pozostanie nienaruszone nawet po wielokrotnym użytkowaniu. Zaletą desek wykonanych ze szkła jest również piękny wygląd. Znajdziemy deski z nadrukami różnych miejsc, przedmiotów, kwiatów – artykuły prezentują się jak obrazy, które chciałoby się powiesić na ścianie.

Największą zaletą szklanych desek jest ich higieniczność – produkty nie rysują się, nie chłoną wilgoci i zapachów oraz nie doprowadzają do namnażania się bakterii. Nie zmieniają także swojego wyglądu. Z powodzeniem można wykorzystać je do krojenia soczystych lub aromatycznych produktów, takich jak cebula, czosnek, ryby i mięso. Są odporne na szorowanie i silne detergenty, można je myć w zmywarkach. Deski szklane szczególnie dobrze zaprezentują się w nowoczesnych wnętrzach. Wady? Twardy materiał sprzyja tępieniu noży, może ulec także wyszczerbieniu lub stłuczeniu. Trzeba też uważać podczas krojenia wilgotnych produktów, które mogą ślizgać się po desce.

Kolory i wzory desek do krojenia

Największą gamę kolorów znajdziemy wśród desek wykonanych z tworzywa sztucznego. Dzięki właściwościom materiału producenci oferują deski w całej palecie barw, jasne i ciemne, pastelowe i soczyste. Z kolei szklane deski zachwycają bogatym wzornictwem, będą zatem ciekawym dodatkiem do kuchni. Deski drewniane oraz bambusowe to coś dla zwolenników naturalnych materiałów. Można wybierać w jasnych beżach, ciemnych brązach i głębokich odcieniach, które pasować będą do mebli wenge.

Deski kuchenne klasyczne i nowoczesne

Wybierając deskę do swojej kuchni, zwróćmy uwagę na to, by pasowała ona do reszty wyposażenia kuchennego. Propozycji jest bardzo wiele – znajdziemy deski klasyczne o tradycyjnym wyglądzie i kształcie, ale również deski nowoczesne w modnym designie, który idealnie wpisze się w kuchnie minimalistyczne, miejskie i loftowe. Możemy wybrać również deski w odcieniach bieli, które sprawdzą się we wnętrzach w stylu skandynawskim lub postawić na propozycje dla aranżacji retro, prowansalskich oraz wiejskich.

W szerokiej gamie produktów dostępnych na rynku, dysponując wiedzą na temat materiałów, ich trwałości oraz użytkowania, z pewnością każdy znajdzie deskę do krojenia, która spełni jego oczekiwania.

Exit mobile version