Zioła – to skarb natury. Od lat służą nam do leczenia, utrzymania zdrowia, czy doprawiania potraw. Badania naukowe potwierdziły wiedzę naszych babć o leczniczych właściwościach ziół. Ich zaletą jest dostępność – większość rośnie na łąkach, w lesie lub możemy uprawiać w ogrodzie, a nawet w doniczce. Codzienne stosowanie ziół daje spore korzyści zdrowotne, np.: usuwa toksyny z organizmu i podnosi odporność. Ziołolecznictwo, czyli fitoterapia to leczenie chorób z zastosowaniem ziół. Zyskuje na popularności – coraz to więcej leków jest pochodzenia roślinnego. Zaletą tych leków jest ich łagodne działanie, brak toksyn i niewielka możliwość zaistnienia skutków ubocznych.
Zioła niezbędne w domu
Zielarze powiadają, że w domu powinien być przechowywany podstawowy zestaw ziół zawierający takie rośliny jak: mięta, melisa, czystek, rumianek, skrzyp. Każda roślina pomaga na inne dolegliwości -są zioła wzmocnienie odporności, bóle głowy, trawienie, czy pomagające zwalczyć pierwsze symptomy przeziębienia lub ukoić skołatane nerwy. Kompletując powyższy zestaw, jesteśmy przygotowani na pomoc w różnych sytuacjach. Miętę piejmy przy kłopotach z żołądkiem i bóle głowy. Na uspokojenie warto wypić rumianek lub melisę. Skrzyp poprawia stan włosów i paznokci. Ma także właściwości detoksykujące i odtruwające. Stosowanie ziół pozwala dłużej zachować młodość i zdrowie.
Jak spożywać zioła?
Zioła to naturalne leki. Mogą być spożywane w różnych formach. Aby były skuteczne, trzeba je przechowywać i spożywać w odpowiedni sposób. Najpopularniejszymi sposobami przygotowania ziół są napar, odwar i okład. Napar to roztwór pozwalający wydobyć substancje czynne. Zioła zalewa się gorącą wodą. Mieszaninę przetrzymuje się w porcelanowym naczyniu pod przykryciem aż do ostygnięcia. Napar należy odcedzić. Od razu nadaje się do picia. Może być również wykorzystany do kompresów czy przemywania powierzchni ciała. Odwar to również rodzaj leku ziołowego. Od naparu różni się sposobem przygotowania – zioła należy zalać wodą i doprowadza do wrzenia przez 5-30 minut pod przykryciem. Odwar trzeba odcedzić i można od razu spożywać.
Okład to kolejny sposób stosowania ziół, tyle że bezpośrednio na chore miejsce. Sporządza się go z ziół, które zawierają śluz. Zalewa się wodą, ale w takich ilościach, aby powstała gęsta papka. Należy papkę podgrzać, wystudzić i zawinąć w gazę. Tak przyrządzony okład kładzie się na miejsce dotknięte chorobą – człowiek już po niedługim czasie zaczyna odczuwać ulgę.
Nalewki i kompresy
Zioła i alkohol to także lecznicze połączenie. Tworzy się w ten sposób nalewka. Zioła należy zalać 70% alkoholem. Sporządza się ją w szczelnym naczyniu i odstawia się na 4 do 6 tygodni. Po upływie określonego czasu nalewkę przecedzamy i przelewamy do ciemnej butelki. Bóle świetnie łagodzi kompres. Najpierw przygotowuje się napar. Zioła należy gotować 15-20 minut, a potem przecedzić. W gorącym naparze moczymy bawełniany kawałek materiału i przykładamy w dowolne miejsce. Wystarczy 15 minut, aby zioła pokazały swoją uzdrawiającą moc.
Sprawdź także: