Zdrowa żywność | Zdrowa dieta | zdrowojemy.pl

Przyprawy, dzięki którym będziesz chudszy, szczęśliwszy, mądrzejszy i zdrowszy!

lecznicze przyprawy kozieradka cynamon goździki

Rzeczywiście istnieją przyprawy, które pozwolą Ci nie tylko utrzymać prawidłową wagę, ale również pozytywnie wpłyną na Twoje myślenie i podejście do życia. Dodając do posiłków poniższe przyprawy, z pewnością będziesz lepiej czuł się i zdrowiej żył.

Kozieradka

To roślina z rodziny bobowatych, znana jest również pod nazwami takimi jak: fenegryka, kozioroźnik, boża trawka bądź także greckie siano. Stosowana była już w starożytności przez Egipcjan. Przeprowadzono badania, z których wynikło, że osoby z rana przyjmujące kozieradkę, mniej jadły w porze lunchu. Kozieradką możesz posypać np. kurczaka przed pieczeniem.

Jeśli chcesz więcej dowiedzieć się na temat kozieradki, to zapraszam tutaj.

Cynamon

Cynamon okazuje się świetną przyprawą, która pomaga w regulowaniu poziomu cukru we krwi. Jest również doskonałym źródłem manganu – minerału, który pomaga utrzymać prawidłową gęstość kości. Stosując cynamon Twoje kości będą mocniejsze i odporniejsze na wszelkiego rodzaju urazy. Cynamon możesz dodać do kawy bądź też do jabłek lub płatków owsianych.

 

Mielone goździki

Mielone goździki kojarzymy jedynie z tego, że doskonale aromatyzują marynaty owocowe. Dodajemy je do wszelkiego rodzaju potraw: mięs, koktajli, deserów, ciast itp. Goździki pomagają ukoić bóle żołądka, gdyż zawierają eugenol – organiczny związek znieczulający oraz odkażający. Szczyptę mielonych goździków możesz śmiało dodać do soku jabłkowego bądź herbaty. Będzie nie tylko dobrze smakować, ale również wspaniale pachnieć.

Kminek

Znam wiele osób, które nie przepadają za kminkiem, aczkolwiek jeśli do tej pory odrzucałeś go z potraw, warto zastanowić się czy rzeczywiście dobrze robiłeś. Według badań, kminek posiada właściwości przeciwzapalne, może poprawić pamięć i zmniejszyć stres. Kminek możesz dodać do zupy, zmieszać z innymi przyprawami, a następnie doprawić ulubione potrawy mięsne. Bardzo fajnie smakuje zmieszany z pestkami dyni, a następnie dodany do ulubionych mięsnych potraw lub sałatek.

 

Rozmaryn

Polecam rozmaryn osobom, które mają problemy z trawieniem tłustych pokarmów. Rozmaryn jest polecany w formie naparu. Wyciąg z tej rośliny leczy przeziębienia, grypę, niestrawności żołądkowe. Rozmaryn posiada intensywny zapach, dodawany jest do cielęciny, wieprzowiny, a także służy jako dodatek do chleba.

Imbir

Imbir pomaga wszystkim osobom trenującym, jest doskonały dla tych, którzy mają zakwasy po treningu. Zawiera on tak zwany gingerol – związek, który naturalnie działa przeciwzapalnie oraz zmniejsza bóle mięśni po treningu. Imbir posiada również doskonałe właściwości rozgrzewające. Reguluje pracę jelit.

 

Kurkuma

Badania wykazują, że kurkumina (E100) – przeciwutleniacz i środek przeciwzapalny pochodzący z kurkumy, może zmniejszyć depresję. W chwili obecnej kurkumina badana jest pod względem nie tylko kuracji, ale również zapobiegania chorobom takim jak demencja oraz choroba Alzheimera. Kurkuma najlepiej smakuje, gdy wymieszamy ją z kaszą kuskus bądź z ryżem.

Czerwona papryczka chili

Chili posiada właściwości zwiększające metabolizm. Wynika to z tego, że papryczka chili zawiera kapsaicynę. Ponadto badania wykazały, że kobiety, które przez jakiś okres dodawały 2 łyżeczki przyprawy do jedzenia, w kolejnych dniach przyjmowały mniej kalorii i tłuszczy. Przyprawa ta ułatwia trawienie oraz doskonale sprawdza się w poprawie krążenia. Chili śmiało możesz dodać do sosów, sałatek, zup, mięs.

 

Nasiona chia

Nasiona chia znane nam są również pod nazwą szałwia hiszpańska. To niewielkie nasiona bogate w witaminy i inne minerały. Możesz je śmiało dodać do omleta, jogurtów, ciast. Jeśli chcesz więcej dowiedzieć się na ich temat, to odsyłam do zapoznania się z właściwościami nasion chia.

Exit mobile version