Nasiona chia – skąd do nas trafiły?
Z pewnością zastanawiasz się, czym są nasiona chia, znane również pod nazwą: szałwia hiszpańska.
To niewielkie nasiona, które jak wynika z historii, były spożywane dawno temu przez Majów i Azteków. Pochodzą one z Ameryki Południowej, a w chwili obecnie uprawiane są głównie w Meksyku i Gwatemali. Chia bądź inaczej z łac. Salvia Hispanica to rośliny z fioletowymi lub białymi kwiatami, a ich nasiona są w kolorze białym lub czarnym.
Ich zdrowotne cechy rozpowszechnił Dr. Wayne Coates, kiedy poszukiwał alternatywnych upraw dla argentyńskich rolników. Prace nad badaniem tej rośliny rozpoczął w 1991 roku i od tamtej pory postanowił skoncentrować się nad skomercjalizowaniem chia w innych państwach po to, aby społeczeństwo mogło dostrzec korzyści zdrowotne. Dr Coates znany jako „Mr. Chia” każdego dnia stara się uświadomić, jak cenne dla organizmu są te nasiona i dlaczego powinniśmy je dodać do naszej diety.
Chia – cenny dar składany bogom
Historia głosi, że nasiona chia były nie tylko walutą stosowaną przez Azteków i Majów, ale były składane także bogom w licznych uroczystościach. Już wtedy roślinę stosowano na zadrapania, rany, przeziębienia, bóle gardła. Nasiona chia leczyły rozstroje żołądka np. zaparcia. Wynika z tego, że chia były czczone i uwielbiane ze względu na korzyści zdrowotne. W wyniku najazdu hiszpańskich konkwistadorów, zaprzestano uprawy tej rośliny, przez co wiedza na temat jej uprawy przepadła aż do dnia ponownego odkrycia przez doktora Coates…
Wydaje się wręcz niemożliwe, że tak niewielkie ziarenka są cennym źródłem składników odżywczych, tłuszczów omega-3 oraz błonnika. A jednak….