Ciekawi was jak jadali nasi przodkowie? Jak wyglądały przysmaki szlacheckiej kuchni oraz czy dania które kiedyś królowały na polskich stołach da się odtworzyć obecnie? Na te pytania postaramy się odpowiedzieć w poniższej publikacji.
Doczekaliśmy się czasów, kiedy to serwowanie dań staropolskiej kuchni stanowi istotną nobilitację danej restauracji. Przepisy kuchni staropolskiej mają stanowić wabik na wszelkich amatorów wyjątkowych smaków czy też miłośników zdrowego odżywiania. Nie ma w tym oczywiście nic złego i trzeba jedynie cieszyć się, że obecne pokolenia zaczynają doceniać kulinarne pomysły naszych przodków. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę z tego, jak rzeczywiście wyglądała staropolska kuchnia i mają o niej nieco błędne wyobrażenie. W związku z tym w tym artykule postaramy się przybliżyć wam jak gotowano na Polskiej ziemi w ubiegłych wiekach.
Nie dysponujemy technologia ani możliwościami, aby odtworzyć to, jak wyglądało dokładnie życie w sarmackiej Polsce. Kuchnia stanowi więc jeden z najlepszych aspektów tego, aby poczuć się tak jak mieszkańcy polskich ziem przed wiekami. Stąd rosnąca popularność dań staropolskich w menu wielu restauracji.
Kuchnia staropolska – smaki do których nie zawsze można wrócić
Zacznijmy jednak od tego, że powtórzenie niektórych staropolskich receptur jest obecnie zwyczajnie niemożliwe. Musicie bowiem wiedzieć, że zabicie głuszcza, bobra czy też innych staropolskich przysmaków jest obecnie karalne. Szanse na przyrządzenie co poniektórych potraw są zatem zerowe.
Oprócz tego trzeba zdawać sobie sprawę, że kuchnia staropolska znacząco różniła się w zależności od tego, czy mówimy o potrawa jakimi zajadała się szlachta a jakimi zwykłe chłopstwo. Biedny lud nie miał bowiem zwyczajnie dostępu do wielu składników, przez co wytwarzane dania były dużo prostsze. Nie znaczy to jednak, że zawsze ustępowały smakiem specjałom podawanym na szlacheckich, suto zastawionych stołach.
Warto oprócz tego zaznaczyć, iż staropolska kuchnia nie rozwijała się w próżni. Na jej finalny kształt miały wpływ też potrawy serwowane u naszych sąsiadów takich jak włochy, Francja czy też Niemcy.
Jedną z podstaw kuchni staropolskiej było solidne doprawienie potraw. Do mięsa, ryb czy też jarzyn całymi garściami dodawano szafran, pieprz, cynamon, kminek czy też imbir. Nie szczędzono również octu, cytryny, jak i limonki. Wszelkie staropolskie potrawy to zatem posiłki bardzo mocno doprawione.
Restauracja Nowy Sącz – potrawy z minionych epok na wyciągnięcie ręki
Taka ilość przypraw miała być przejawem bogactwa. Kuchnia staropolska jest bowiem bardzo barokowa. Wszystko musiało być pełne przepychu. Oprócz tego jedną z cech staropolskich przepisów byłą łączenie ze sobą smaków kwaśnych ze słodkimi. To właśnie po tym detalu można poznać czy potrawy serwowane w restauracjach oferujących dania kuchni szlacheckiej rzeczywiście mamy styczność z dobrze odtworzonymi przepisami, czy też ich marną podróbką.